Мария Габриел: Необходимо е сътрудничество за по-устойчиви образователни системи

  • 17 ноември 2020 14:05

  • 227
  • 8
Мария Габриел: Необходимо е сътрудничество за по-устойчиви образователни системи
© Фейсбук

Поуките от кризата с COVID-19 ни показаха, че с ангажираност, стратегически насочени инвестиции, координация и сътрудничество за обмен на добри практики на национално и европейско равнище, образователните системи могат да станат по-устойчиви, приобщаващи и по-добре подготвени за цифровата ера. Необходими са повече инвестиции в свързаност, оборудване, цифрови умения и компетентности, обучение на учители, качествено съдържание, цифрови педагогически методи. Европейският подход към цифровизацията поставя гражданите и техните интереси в центъра на вземането на решения. Това заяви българският еврокомисар Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова по време на Европейската бизнес среща на върха, която обедини политически лидери, бизнес и гражданско общество в дискусии посветени на възстановяването на европейската икономика и постигане на по-екологосъобразен, цифров и устойчив Европейски съюз, съобщиха от Представителството на ЕК в България.

Цифровият формат позволи включването на 10 000 участници във форума.

По отношение на цифровата трансформация, комисар Габриел постави акцент върху новия План за действие в областта на цифровото образование. Тя наблегна и на пакета от мерки, който Европейската комисия предприе, включително мащабния план за възстановяване на Европа Next Generation EU. В края на септември българският еврокомисар представи дългосрочна визия за изграждане на европейско образователно пространство, подобряване на цифровата образователна екосистема и цифровите умения на всички граждани. Планът за действие в областта на цифровото образование предлага конкретни действия в тези области.

"Навлизаме във фазата на изпълнение на плана за действие в областта на цифровото образование. Дистанционното обучение не може да замени присъственото обучение и това не е нашата цел. Но то става все по-важна част от модерните образователни системи. Ето защо е необходимо да обединим усилия на местно, регионално и европейско равнище и да гарантираме, че цифровото образование работи за всички", коментира Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова.

В този контекст тя привлече вниманието върху конкретни инициативи свързани със съдържанието, инструментите и платформите в областта на цифровото образование, както и засилено сътрудничество на равнище ЕС чрез създаване на Европейски цифров център. При умело и ефективно прилагане от преподавателите, цифровите технологии могат значително да подпомогнат висококачественото и приобщаващо образование. Те могат да улеснят по-персонализираното, гъвкаво и ориентирано към учащите се обучение. "Ще разработим общи насоки за учителите и преподавателите с цел насърчаване на цифровата грамотност и борба с дезинформацията", заяви Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова.

Отличиха Мария Габриел с Годишната награда на Виенския икономически форум

Българският еврокомисар открои и ролята на жените при вземането на решения в процеса на възстановяване от кризата. С подкрепата на Европейския институт по иновации и технологии ще се насърчи участието на жените в образование и обучение в областта на техническите и инженерните науки (STEM). Амбицията е 40 000 жени да получат подходящо обучение в сфери като изменението на климата, устойчивата енергия, цифровите технологии и др. Друга ключова инициатива е разработването на етични насоки относно изкуствения интелект. Те ще бъдат придружени от програма за обучение на научни изследователи и студенти, като се предвижда 45 % от участниците в обучението да бъдат жени.

"Цифровият преход не може да бъде успешен без силна подкрепа за цифровата грамотност и развитието на цифровите умения на всички граждани. Необходимо е да положим съвместни усилия. Цифровата трансформация може да се превърне в реалност само чрез силни партньорства, сътрудничество и активен диалог, включващи учащи, преподаватели, родители, гражданско общество, бизнеса", заключи Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова.

Последвайте канала на

Novini.bg
227 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
ха-ха

2020.11.17 | 20:44

8
ей миндо ща ... у г...зъ
ИДИОТ

2020.11.17 | 19:09

7
Един и същи простак- лумпен се е изакал под дописката. А акълът му е пилешки........Направо си е за дръвника, тъпачето безполезно!
срам

2020.11.17 | 18:45

6
пак ли пушената скумрия братчед
боковид до 2020

2020.11.17 | 16:59

5
Другата булка по поръчка от България за импотентните "виши" кадри в ЕНП. Поне вкус да имаха, а то - гоцеделчевска скумрия.

2020.11.17 | 16:19

4
Тази няма никакво бъдеще остава си компаньонка на диктатора.

2020.11.17 | 15:47

3
мърша смотана
Stamatis

2020.11.17 | 14:18

2
С тези ЕС клишета! Видяхме как сътрудничаха на Италия, като ги подхвана Корона вируса! Само на приказки е единството и солидарността в Европа! Стойки и чалъми! няма никога да го има единството, отсега вече само теглене встрани!
дооо

2020.11.17 | 14:17

1
разкарай се някъде бееееее

Добави коментар

Водещи новини