Директорите на училища ще могат да предлагат онлайн обучение

  • 26 октомври 2020 10:16

  • 1490
  • 4
Директорите на училища ще могат да предлагат онлайн обучение
© Pixabay

Училищата ще могат да преминават към обучение в електронна среда от разстояние след разрешение от министъра на образованието и науката, по предложение на ръководителите на образователните институции, предвижда нова заповед. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката.

Предложението за преминаване към обучение от разстояние може да бъде направено от ръководителите на образователни институции, в области с усложнена епидемична обстановка, които попадат в червена или оранжева зона, съобразно критериите на Министерството на здравеопазването (МЗ).

Карантинират цял клас в Хасково заради ученик с COVID-19

Когато се намират в тези зони и в конкретното училище има увеличаващ се брой отсъстващи и/или под карантина, както и нарастващ брой положителни проби за COVID-19 или случаи с грипоподобни симптоми, ръководителят на образователната институция може да инициира преминаване към обучение от разстояние. За да бъде издадено разрешение е необходимо предложението да е взето от педагогическия съвет, съгласувано с обществения съвет и отчитане мнението на преобладаващата част от родителите.

Преминаването към обучение в електронна среда от разстояние следва да се случва при отчитане на принципа, че най-нежелателно е то да се осъществява в началния етап от обучението на учениците.

Красимир Вълчев посочи при какви обстоятелства ще бъдат затваряни училища

При взимане на решение за превключване в обучение от разстояние Министерството на образованието и науката (МОН) препоръчва то да се предлага и осъществява първо за гимназиален етап, след това за прогимназиален и като краен вариант за начален етап - при обективна невъзможност да се продължи присъствено.

Срокът за обучение от разстояние се съобразява с практиката на Регионалните здравни инспекции (РЗИ), епидемичната обстановка и при отчитане, че присъственото обучение е приоритетно за постигане на заложените образователни цели и социализацията на учениците.

Радина Лазарова
1490 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Селянин с колело

2020.10.26 | 14:29

4
Давай министре!Преди минути прочетох информация за починали две млади учителки-на 48 и 49 години.Вие милост към учители и лекари нямате.Десетилетия държите лекари и учители на мижави заплати, а сега са на предния фронт.По времето на т.нар.комунизъм съм чувал,че човешкият живот струва колкото живота на впрегатно животно.Единият пада,друг на неговото място и толкоз.Какво се е променило днес,а министре?Хвърляте незавършили деца-лекари и учители в огъня.Дайте личен пример-идете вие и заместниците ви в училищата,шефовете на регионални управления и експертите ви да сменят болните учители.Ама не ви стиска.

2020.10.26 | 12:08

3
НЕКАДЪРНИЯ МУХЛЬО-КРСЮ,ПАК СИ ИЗМИ РЪЦЕТЕ С ДИРЕКТОРИТЕ И ИЗМИСЛИ ПОРЕДНАТА ТЪПОТИЯ.
KAMEH

2020.10.26 | 11:08

2
Направо ги закривайте училищата, и без това не ви трябват умни и будни хора!
ще

2020.10.26 | 10:24

1
ще ги шибам онлайн. стига са тормозили родителите. да я пишат тази година нулева и толкоз.

Добави коментар

Водещи новини