Важна информация за учениците, обучавани електронно в българските неделни училища в чужбина

При обучение изцяло в електронна среда учениците в българските неделни училища в чужбина ще получават удостоверения за завършено обучение по български език и литература, история и география на България. Така завръщайки се в българската образователна система те няма да се явяват на приравнителни изпити. Това предвижда проект на промени в организацията на учебния процес зад граница, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

С измененията ще се реши въпросът с обученията в неделните училища при епидемиологична обстановка и други извънредни обстоятелства. Измененията са и продължение на политиката на МОН за намаляване на ограниченията за обучаваните в неделните училища млади хора да продължат образованието си в наши висши училища.

Всяко училище с екшън план за старта на новата учебна година

Ще има възможност младежи от училище, което не предлага електронно обучение с частично присъствени часове, да се обучават електронно в друго неделно училище. Повече ученици ще имат възможност да завършат обучение в неделни училища за два класа в рамките на една учебна година.

Предлага се също в групите за подготовка на кандидат-студенти да бъдат включвани както ученици във втори гимназиален етап на средно образование в българско неделно училище, така и в друго училище на територията на съответната държава.

Друга мярка, свързана с епидемията от COVID-19, предвижда финансиране при минимален брой кандидат-студенти от 5 души в група за подготовка по български език и литература, история и цивилизации и география, и икономика вместо изискването за 10 души досега. Предлагат се и разпоредби, чрез които ще се повиши контрола и прозрачността при организиране на дейностите в неделните училища и при разходване на средствата, предоставяни от българския държавен бюджет, сред които е ежегодният избор на родителски съвет.

Годишният доклад със становище за резултатите от дейността на училището вече ще трябва да се изготвя не само от родителския съвет, но и от училищния ръководител, като ще се подписва от председател на родителския съвет, представляващия организацията и училищния ръководител.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Образование

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет