Красимир Вълчев за задължителното предучилищно образование за 4-годишните: Трябва да пресечем неграмотността

Стечение на няколко негативни фактора са довели до кризата в Националната художествена академия (НХА), както и неправилното управление на бюджета. Ректорът пое отговорност и подаде оставка. Със сигурност не можем да говорим за незаконосъобразни действия. Става въпрос за лошо финансово управление и липса на яснота какво са направили с бюджета си. Надявам се, че до месец ще решим проблема със заплатите. Вече работим и ноемврийските, както и част от декемврийските заплати са осигурени.

Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ министърът на образованието Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009 по повод кризата в НХА. Той коментира и горещата тема, че предучилищното образование ще стане задължително и за 4-годишните. "България ще бъде добро място за живеене, ако запазим икономическия ръст. Това ще стане само, ако имаме специалисти. Всичко това стои зад предложението 4-годишните да получават задължително предучилищно образование. Точно в този период се развиват всички умения на децата. Този период е ключов за социалното включване и развитие на децата. Трябва да пресечем неграмотността. Това е залегнало в нашата управленска програма и ние я изпълняваме. Тук става въпрос за децата от семейства с ниско образование. Прочуване показва, че неграмотността сред деца на 4-5-годишна възраст от такива семейства е над 70%. В момента също има санкции за родители, които не пускат децата си в предучилищното образование. Те са между 50-100 лева, но събираемостта им е около 3%. По-голяма санкция ще е спирането на социалните помощи. 90-95 % от децата на семействата със средно и висше образование са обхванати в предучилищното обучение. Пак ще повторя, че необхванатите деца са основно от семейства с ниско образование. Това се отразява на самите деца и те автоматично отпадат от образователната система още в начален етап", разкри министър Вълчев.

Предучилищното образование става задължително и за 4-годишните

Коментари

 1. 2020.01.19 | 21:22

  Не отнемайте детството на децата малоумни чиновници и политици.

 2. 2019.12.23 | 14:28

  Като не повтарят до 4 клас ще си стоят неграмотни ама с дипломи

 3. 2019.12.19 | 20:44

  ЗА ДА ПРЕСЕЧЕМ ТЪПОТИЯТА ТРЯБВА ДА ИЗГОНИМ МИЛИЦИЯТА

 4. 2019.12.19 | 19:50

  Неграмотността първо трябва да се пресече, като се тръгне от вас, самите! Политически лилипути, некадърни и прости, карикатури на политици, докарали България до равнището на Бананова република от Третия свят...

 5. 2019.12.19 | 19:49

  Неграмотността първо трябва да се пречете, като се тръгне от вас, самите! Политически лилипути, некадърни и прости карикатури на политици, докарали България до равнището на Бананова република от Третия свят...

 6. 2019.12.19 | 19:35

  Zasto.ne.zapo4nat.na.6.mesesa.

 7. 2019.12.19 | 19:12

  Това не е пресичане на неграмотността,това е налагане на неграмотност от най-ранни години. Преди училището започваше на 7 години и в държавата нямаше нито един неграмотен и без професионално образование.

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Образование

още

Анкета

Трябва ли ваксинираните срещу COVID-19 да имат определени привилегии?

Трябва ли ваксинираните срещу COVID-19 да имат определени привилегии?

Избрано от Интернет