Софийският университет ще отбележи 45 години на специалността "Арабистика"

  • 18 декември 2019 13:10

  • 189
  • 0
Софийският университет ще отбележи 45 години на специалността "Арабистика"
© Булфото

На днешния, обявен от ЮНЕСКО, Международен ден на арабския език, Катедрата по арабистика и семитология на Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще отбележи тържествено 45-годишнината от създаването на самостоятелната специалност "Арабистика" в СУ и в България. Това съобщиха от висшето училище.

Честването е от 17.00 часа в аулата на СУ и ще включва кратка академична част с международно участие и културна програма, изготвена с участието на студенти от специалността "Арабистика". Форумът се организира в партньорство с посланиците и ръководителите на дипломатическите мисии на арабските държави, акредитирани в София.

Рейтинговата система на висшите училища за 2019 г.: СУ е първи в 21 професионални направления

Арабският език започва да се преподава в Софийския университет още през 1964 г., като източен език към специалността "Ориенталистика". През 1974 г. е въведена отделната специалност "Арабистика", залегнала в основата и на създадената през 2000 г., като самостоятелно звено на Софийския университет, катедра "Арабистика и семитология".

Специалността "Арабистика" подготвя висококвалифицирани специалисти, които владеят арабски език и имат задълбочена подготовка и разбиране за културата, за обществено-политическата история на арабския свят, за доктрината на исляма с неговите школи и за религиозно-политическите течения.

Катедрата по арабистика и семитология в Софийския университет е първото и единствено в България академично звено, в което вече пето десетилетие арабският език, историята, литературата, културата и политиката се изучават в тясна връзка с ислямознанието, като класическа европейска научна област.

Ползвайки се с международно признание, катедрата предлага програми и в трите степени на обучение - бакалавърска, магистърска и докторска. Специалността "Арабистика" е дала образование на стотици дипломирани арабисти, като през последните години продължава да бъде една от най-желаните специалности сред кандидат-студентите, посочват от СУ.

Последвайте канала на

Novini.bg
189 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини