Рейтинговата система на висшите училища за 2019 г.: СУ е първи в 21 професионални направления

  • 05 декември 2019 12:26

  • 966
  • 0
Рейтинговата система на висшите училища за 2019 г.: СУ е първи в 21 професионални направления
© Булфото (архив)

Резултатите от новото издание на Рейтинговата система на висшите училища за 2019 г. показват, че Софийският университет "Св. Климент Охридски" е първи в 21 професионални направления, но това е университетът, предлагащ висше образование в най-много професионални направления. Това каза Георги Стойчев - ръководител на консорциума, подготвил новото издание на Рейтинговата система на висшите училища в България, представено днес в Министерството на образованието и науката.

Техническият университет в София през 2019 г. е първи в шест професионални направления, Медицинският университет в София е първи в четири направления, Американският университет в България, Лесотехническият университет и Химикотехнологичният и металургичен университет в София са първи в три направления, Тракийският университет и Аграрният университет в Пловдив водят в две професионални направления, съобщи Стойчев.

Марияна Николова: 131 години Софийският университет е българският храм на просветата

Той добави, че други 11 висши училища са първи в поне едно професионално направление. Има осем професионални направления, в които "водач" е университет извън столицата, четири професионални направления се оглавяват от университет, който е в Пловдив, а две - в Благоевград, и две - в Стара Загора. Класациите в две професионални направления се оглавяват от частни висши училища.

Рейтинговата система сравнява представянето на 51 висши училища у нас в рамките на 52 професионални направления във висшето ни образование, използвайки различни показатели за класациите. Студентите, които учат във всички български университети, са 200 000.

В класацията по средни доходи, най-високи са доходите на завършилите студенти в "Информатика" и "Компютърни науки", "Математика", "Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми", "Комуникационна и компютърна техника". Може да се обобщи, че с най-високи доходи са завършилите студенти, които се реализират на пазара на труда в инженерните професионални направления, каза Георги Стойчев. Той отбеляза, че направлението за обработка и добив на полезни изкопаеми е едно от направленията в България с най-висока добавена стойност, защото в него влизат студенти с относително ниски резултати от дипломата за средно образование, но след висшето си образование се реализират и получават доходи сред най-високите в страната.

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков се кандидатира за втори мандат

С най-високи облагаеми доходи за поредна година са студентите, които са завършили "Информатика" и "Компютърни науки" в Софийския университет, информира Стойчев. Той уточни, че средният облагаем доход на тези млади специалисти, завършили през последните пет години, е над 4000 лева. Заплатите на тези специалисти би трябвало да са по-високи, защото това е облагаемият доход, след като са приспаднати разходите, свързани с осигуровките.

За доходите, с изключение само на три направления, във всички останали професионални направления, средният осигурителен доход на завършилите студенти вече е над 1000 лева, съобщи Стойчев.

Последвайте канала на

БТА
966 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини