Марияна Николова: 131 години Софийският университет е българският храм на просветата

  • 25 ноември 2019 12:34

  • 200
  • 0
Марияна Николова: 131 години Софийският университет е българският храм на просветата
©

Софийският университет "Св. Климент Охридски" е първото висше училище у нас и носи името на един от най-видните книжовници при цар Симеон Велики - на Св. Климент Охридски. Вече 131 години СУ е българският храм на просветата, университетът е и "ковачница" на най-изтъкнатите академични хора в България, каза в словото си за патронния празник на СУ вицепремиерът Марияна НиколоваМарияна НиколоваМарияна Николова е родена на 16 септември 1975 г. Завършила е „Публична администрация и. Тя поздрави ръководството, преподавателите и студентите в Софийския университет с днешния им празник от името на премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г.

Отдавна Софийският университет е завоювал своето място на авторитетен образователен и научен център с международно значение, каза Марияна НиколоваМарияна НиколоваМарияна Николова е родена на 16 септември 1975 г. Завършила е „Публична администрация и. Тя отбеляза, че СУ е средището, където младите хората не само се образоват, но и формират начина си на мислене.

Наследството на Евлогий и Христо Георгиеви и на безплатна аудио книга!

Заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин каза, че в днешния сложен и променящ се свят Софийският университет с още по-голямо усърдие следва мисията си - да изгражда високообразована българска интелигенция, която е морален и културен коректив, да създава наука и да осигурява образование на световно ниво.

СУ е възпитал кадри, без които е немислима българската държавност, както и международното признание на родината ни. Тук са се учили и са преподавали видни учени, общественици, интелектуалци, писатели, политици, известни са и имената на много бивши възпитаници на университета, оставили дълбоки следи не само в българския, но и в европейския обществен и политически живот, заяви Вигенин.
Той подчерта, че и днес Софийският университет продължава да бъде средище на научна дейност, на прогресивни идеи, на свободомислие и достойнство.

СУ днес е утвърден образователен, научно-изследователски и културен център с национален и международен престиж, отбеляза Кристиан Вигенин.

Последвайте канала на

Novini.bg
200 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини