Проф. Анастас Герджиков обеща, че основните заплати в СУ ще бъдат увеличени с 60 на сто

  • 20 ноември 2019 15:16

  • 614
  • 1
Проф. Анастас Герджиков обеща, че основните заплати в СУ ще бъдат увеличени с 60 на сто
© Булфото (архив)

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков при представянето на мандатната програма за втория си ректорски мандат обеща, че ще се постигне увеличение на основните заплати в СУ с 60 на сто в рамките на този нов мандат. Ще се повишат и възнагражденията за наднормените часове, които вече са били увеличени с 2,5 процента в края на предходния мандат, но продължават да не са достатъчно високи.

Една от задачите, която не можахме да изпълним, е за изготвянето на Стратегия за СУ, каза проф. Герджиков. Той се обяви и за още по-голяма роля на Софийския университет в работата на Съвета на ректорите. Необходимо е да има и увеличение на субсидията за научна дейност, която да се разпределя според получените резултати. Трябва да се увеличи и издръжката за един студент, например за природните науки, каза ректорът.

Той се обяви и за привличането на повече студенти, особено от чужбина, за популяризирането на специалностите на СУ сред учениците, както и за развитието на електронното и дистанционното обучение.

Красимир Вълчев: За 2020 г. 360 млн. лева са за увеличение на учителските заплати

Според проф. Герджиков трябва да се създаде действащо настоятелство на СУ, тъй като близо два мандата нямало такова. По думите му трябва да се повиши също преподавателската и студентската мобилност. Безплатните езикови и компютърни курсове за преподавателите от СУ ще продължат и през втория ми мандат, ще продължи и предоставянето на ваучери за храна, обеща ректорът. Той каза, че има и програма за благоустрояването на кампусите на СУ и на междублоковите пространства в тях.

На въпрос от доц. Иван Колев от Философския факултет на СУ дали ще се подобрят условията на живот на студентите в Студентския град, след като по данни на МВР в него има 190 денонощни заведения, 3 казина и 33 нощни клубове и дискотеки, и Студентският град по-скоро приличал на "зимен Слънчев бряг", отколкото на кампус, проф. Герджиков отговори, че още при предходни ректори на СУ - Академичният съвет, е забранил продажбата на алкохол във всички имоти на Софийския университет, а не само в тези, които са в Студентски град. И от СУ нямаме никакъв принос към увеселителния живот в Студентския град, коментира ректорът.

Той каза, че министърът на образованието и науката Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009 имал идея от две години да се обособят миникампуси в Студентския град, където има няколко блока. Но някои университети приемат тази идея, а други висши училища искат блоковете да преминат на управление към МОН. Кампусите обаче няма да решат проблема с увеселителните заведения, които са предимно в сгради на реституирана земя в Студентския град, заяви проф. Герджиков. Според него "би могло МОН да издаде забрана университетите да не допускат подобни наематели".

Последвайте канала на

БТА
614 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
????

2019.11.20 | 15:40

1

Защото студентите НАМАЛЯХА с 60% ли "другарю-господин" Герджиков,или.......????

Добави коментар

Водещи новини