В учебниците по история ще има извадка от Закона за обявяване на комунистическия режим за престъпен

Всички учебници по история за 10-и клас ще съдържат извадка от Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен. Образователният министър Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009 е одобрил последните корекции в  учебниците, които през юни предизвикаха спорове относно представянето на режима.

От просветното министерство коментираха за БНР, че новите варианти на петте учебника по история отговарят на духа на новата учебна програма и в тях има ясно изразено отношение към комунистическият режим.

Вместо един урок от 1944 до 1989 година, както беше досега, в новите учебници тоталитарният режим е представен в самостоятелен раздел в няколко урока.

Скандалът с отразяването на тоталитарния режим избухна през юни, когато историци от фондация "История и памет" посочиха в петиция, че са ''категорично несъгласни с опитите за премълчаване на ключови факти и събития от българската история с тоталитарният период и манипулативното подвеждащо или тенденциозното им представяне в новите учебници по история''.

Няколко дни по-късно просветният министър Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009 заяви, че няма да одобри новите учебници, ако издателствата не направят в тях промени.

Коментари

 1. 2019.08.16 | 01:39

  Няма по престъпен режим от сегашния

  1. 2019.08.19 | 02:03

   Като как ще се определи режим, при който се плащат незабавно, изцяло няколко милиарда за самолети на картинка, които може и да дойдат след 3-4 години, вече морално остарели... за другите социалноо-икономически либерални престъпления не говорим...

 2. 2019.08.15 | 18:25

  Първо , днешните деца 10-11 клас хич не им дреме за глуповатите ви учебници ! Тях ги интересува дрога , секс, поп-фолк ,алкохол , скъпи коли и други подобни неща ! За което вие имате големи заслуги ! Но това не е толкова важно , важното е ,че 500 години ние мирно и кротко сме съжителствали с турците !
  Обезличихте нацията тотално ! Няма нужда децата ни да знаят кой е Аспарух , кой е Левски , кой е Ботев....
  Продажни отрепки

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Образование

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет