Американски учен с лекция за слънчевите източници в БАН

  • 12 юни 2019 07:59

  • 299
  • 0
Американски учен с лекция за слънчевите източници в БАН
© Getty Images

Един от най-изтъкнатите учени в света в областта на слънчево-земната физика и космическото време – д-р Нат Гопалсвами ще изнесе лекция в Българската академия на науките. Американецът ще говори на тема „Слънчевите източници на космическото време“ на 13- и юни (четвъртък) от 14.00 ч. в зала „проф. Марин Дринов“.

Д-р Гопалсвами е президент на Научния комитет по слънчево-земна физика към Международния съвет за наука и изпълнителен директор на Международната инициатива за космическо време. Той е един от най-изтъкнатите учени в света в тази област, автор на над 400 статии, цитирани повече от 16 500 пъти, и е редактор на 9 книги.

Трудовете на учения са посветени на възникването на събития на Слънцето, които могат да имат ефект върху Земята, разпространението и еволюцията им по пътя от Слънцето до Земята. Неговите изследвания полагат основата на създаването на емпирични модели за прогнозиране на възникването на геомагнитни бури. Те имат не само теоретично, но и огромно практическо значение, тъй като в много случаи неблагоприятните последствия от геомагнитните бури, ако бъдат предвидени, могат да бъдат намалени с превантивни действия.

Слънчево-земната физика е относително нова научна област, която в последно време придобива все по-голямо научно и практическо значение. С развитието на технологиите човешката цивилизация става все по-зависима от неблагоприятните условия в космоса (така нареченото „космическо време“), които могат да предизвикат прекъсване на работата на спътниковите и наземни системи, комуникациите, навигацията, електропреносните и газопреносни мрежи и да нарушат ритъма на живота по цял свят.

Лекцията ще бъде изнесена на английски език.

Последвайте канала на

Novini.bg
299 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини