Фандъкова: Столична община е подпомогнала финансово над 30 църкви от 2010 г. насам

  • 06 юни 2019 15:00

  • 278
  • 0
Фандъкова: Столична община е подпомогнала финансово над 30 църкви от 2010 г. насам
© Булфото (архив)

Столичната община е подпомогнала финансово строителството на над 30 църкви от 2010 г. насам, съобщи днес пред журналисти кметът на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска, която присъства на полагането и освещаването на първия камък на бъдещия храм "Св. Пимен Зографски" в район "Изгрев".

Тържествен водосвет отслужиха Белоградчишкият епископ Поликар, софийски духовници и протойерей Антоний Милушев. Идейният проект на храма е дарен от арх. Станимир Димитров, а работният - от арх. Тихомир Казаков.

Църковното настоятелство към новопроектирания храм "Св. Пимен зографски" кани всички желаещи да подкрепят това благородно начинание. Разчитам социално отговорния бизнес и гражданите да се включат, общината както винаги, също ще подкрепи строителството. Важно е да бъдем съпричастни и да съберем средствата, с които по-бързо да бъде построен този храм, каза кметът.

Тя припомни, че през 2017 г. Столичният общински съвет взе решение за учредяване на безвъзмездно и безсрочно право на строеж.

"Вярата ни учи да сме добри и смирени, да правим само добри дела и да сме съпричастни. Затова смятам, че е много важно в район Изгрев да има място и за духовно възпитание", посочи кметът. Тя съобщи, че до есента предстои първа копка на храм в район "Надежда".

Кметът Фандъкова поздрави църковното настоятелство и лично отец Антоний за избора на патрона на храма - Свети Пимен Зографски, роден в София през 1540 г. Пимен е един от софийските светци, изградил и изписал няколко храма на територията на днешната Столична община.

Фандъкова посочи, че местната власт продължава да подкрепя израждането и реставрацията на храмове на различни вероизповедания. На последното си заседание Столичният общински съвет отпусна 204 хил.лв. за ремонт и изграждане на четири столични църкви - храм-ротонда "Св. Георги Победоносец", новия храм "Св. Благовещение" в ж.к. "Дружба 2", Арменската апостолическа православна църква "Св. Богородица" в "Красно село" и храма "Успение богородично" в кв. Курило.

Последвайте канала на

БТА
278 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини