Фитнес и велоалея в първия кампус в Студентски град

  • 30 май 2019 19:51

  • 714
  • 0
Фитнес и велоалея в първия кампус в Студентски град
© pixabay

Велоалея и няколко фитнеса на открито ще бъдат на разположение на студентите, чиито блокове ще попаднат в първия кампус в Студентски град. Това предвижда одобрения проект на новото пространство, в което ще бъдат заградени с общо 3 блока, обясни председателят на Националното представителство на студентските съвети (НПСС) Яна Вангелова пред „Монитор“.

В кампуса ще бъде направено и споделено пространство за учене и кафене. За да има къде да перат студентите дрехите си пък се предвижда да бъде оборудван и с перални. Освен места, на които младежите да поддържат спортната си форма, в кампуса ще бъдат изградени и пейки, на които да си почиват. Предвидено е и озеленяване с дървета и храстчета. Ще има и специални места за паркира на колите, за да не бъдат унищожени тревните площи.

Кампусът ще бъде разположен в близост до сградата на общината в район „Студентски“. Два от блоковете в него ще бъдат на Техническия университет и един на Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“. Сградите и на двата ВУЗ-а се намират в близост до заграденото пространство, подобно на модела на университети в Западна Ерпопаниверситети.

„Излизаш от кампуса и отиваш на лекции. Около теб виждат зелени площи, пейки, има места, където да четеш и чертаеш с колегите си. Това се неща, които съм виждала в другите държави“, обяснява Вангелова.

В заграденото пространство ще се влиза през два входа–от паркинга и през специална бариера. Това ще се случва най-вероятно с помощта на карти и достъпът на външни лица в кампуса ще бъде ограничен. „По този начин ще бъде изградено по-сигурно пространство за студентите. Сега всеки може да влиза в общежитията “, коментира председателят на НПСС.

Проектантът на кампуса е избран от жури от представители от Министерството на образованието и науката, МГУ, ТУ- София, НПСС, Камарата на архитектите и Съюза на архитектите в България, Направление „Архитектура и градоустройство“ на Столична община и районната администрация. Оказа се, че кандидатът е бил само един и не е имал конкуренция. Яна Вангелова обясни, че може би не всичко от проекта ще бъде изградено, но в него е помислено за всичко необходимо за студентите. Средствата за кампуса ще бъдат отпуснати от просветното министерство, но не се знае какъв ще бъде техният размер, каза още председателят на НПСС.

Мая Йорданова
714 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини