В СУ ще се проведат изпитите по история на България и по биология за кандидат-студенти

  • 14 април 2019 07:58

  • 401
  • 1
В СУ ще се проведат изпитите по история на България и по биология за кандидат-студенти
© Novini.bg

В Софийския университет "Св. Климент Охридски" днес ще се състоят кандидатстудентските изпити по история на България и по биология от предварителната сесия, съобщава пресцентърът на висшето училище.

Кандидатстудентският изпит по история на България е от 9.00 ч. и е в два компонента. Първият е за развиване на тема по даден исторически проблем, а вторият е тест. Изпитът продължава четири астрономически часа. Предложената изпитна програма е съставена въз основа на учебното съдържание по история на България за 11-и клас - от задължителната подготовка. В нея са включени основни проблеми, които са обединени в тематични кръгове и се отнасят до развитието на българската държава и на българското общество във времето от края на седми до средата на 20-и век.

Изпитната комисия ще формулира темите и вариантите на теста в деня на изпита, така че те да покриват цялото учебно съдържание, заложено в програмата по история на България. При започването на изпита ще се изтеглят две теми, като всеки кандидат-студент има право да избере и да пише по една от тях, както и по един от тестовите варианти, който се раздава на кандидат-студентите. Тестът включва въпроси от отворен и затворен тип от областта на политическата, стопанската, църковната и културната история на България през Средновековието, Възраждането и Новото време.

Основните цели на изпита са да провери историческите знания на кандидат-студентите, предвидени в държавните образователни изисквания, уменията им за създаването на аргументиран текст по определен проблем, както и нивото им на владеене на книжовния български език, доколкото това е условие за създаването на правилен текст.

Изпитът по биология в Софийския университет е от 14.00 часа и продължава четири и половина астрономически часа. Изпитът се състои от два компонента. Първият от тях се оценява с числова оценка по шестобалната система. Тази числова оценка се използва за балообразуваща за всички кандидатстващи с изпит по биология в Софийския университет. Вторият компонент от изпита е задължителен само за кандидатите за специалността "Медицина" в Софийския университет.

Първият компонент е тест и е задължителен за всички кандидат-студенти, полагащи изпит по биология. Оценката от компонент 1 е основното цифрово изражение на резултатите от изпита по биология. Тестът ще има 60 тестови задачи, включващи материал от осми, девети и десети клас със следните формати - множествен избор с няколко алтернативи, но с един верен отговор и структуриран отговор. Задачите показват фактическите знания по биология и основните логически и аналитични умения.

Вторият компонент на изпита по биология ще включва развиването на тема от учебния материал от осми, девети и десети клас, изтеглена лотарийно в деня на изпита. Този компонент е за кандидат-студентите, които имат желание да кандидатстват за специалността "Медицина". До участие в балообразуването и класирането за специалността "Медицина" се допускат само кандидат-студентите, получили резултат "Да" на този компонент.

При оценяването на писмените работи ще се имат предвид следните критерии: вярно, точно, логично и изчерпателно представяне на биологичния материал; начин на интерпретиране на учебното съдържание и възможности за анализиране и съпоставяне на съществени факти; изчерпателно излагане и аргументиране на знанията; владеене и правилна употреба на биологичните термини; обща биологична и езикова култура на кандидата.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
401 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Умник Гюро

2019.04.14 | 09:06

1

Образованието е ключ към българския проблем. Историята на Велика България не започва през 681г, а - 10 000 години преди Христос. Арийци, пеласги, траки, българи: различни имена на един ВЕЛИК НАРОД!!!

Добави коментар

Водещи новини