Борислав Драганджиков и Захари Николаев спечелиха четвъртия дебат, посветен на 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция

  • 11 април 2019 14:44

  • 205
  • 0
Борислав Драганджиков и Захари Николаев спечелиха четвъртия дебат, посветен на 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция
© Народно събрание

Борислав Драганджиков и Захари Николаев спечелиха четвъртия дебат на тема „Лисабонският договор успешно замества договора за европейска конституция и не пречи на задълбочаването на европейската интеграция“, посветен на 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция, съобщиха от пресцентъра на парламента.

Националното състезание по водене на парламентарен дебат за ученици и студенти се организира от Народното събрание в партньорство с „Асоциация Дебати България“. Първият отбор в състав Борислав Драганджиков и Захари Николаев, ученици от София, ХХармаподчерта, че Европейският съюз в момента е най-големият пазар, който се разраства благодарение на Лисабонския договор. По думите им Лисабонският договор отлично замества европейската конституция, която дава сериозни предпоставки за федерализация.  

Вторият отбор в лицето на Нора Антова и Никол Михова, също ученици от София, отговори, че е невъзможно ЕС да се превърне в една обща държава, защото в Европа има по своему много силни националности, за които е невъзможно да бъдат третирани наравно с всички останали предвид специфичните им интереси и нужди. Те защитиха и тезата, че е важно правилата, по които работи Европейският съюз, да се наричат конституция, а не договор, защото по този начин ще се уеднакви законодателството в страните-членки и е невъзможно то да се интерпретира по различен начин в общността.

Четвъртият дебат от националното състезание беше спечелен от Борислав Драганджиков и Захари Николаев. Най-добрите отбори ще получат възможността на 15 април 2019 г. да участват във финала на състезанието, който ще се проведе в пленарната зала на Народното събрание. Крайните победители ще бъдат наградени от председателя на парламента Цвета Караянчева.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
205 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини