Ученици и студенти участват в Национално състезание по водене на парламентарен дебат, организирано от НС

  • 10 април 2019 17:19

  • 199
  • 0
Ученици и студенти участват в Национално състезание по водене на парламентарен дебат, организирано от НС
© Народно събрание

Ученици и студенти участват в Национално състезание по водене на парламентарен дебат, организирано от Народното събрание по повод 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция, съобщиха от пресцентъра на парламента.

Надпреварата, която е на тема е „Лисабонският договор успешно замества договора за европейска конституция и не пречи на задълбочаването на европейската интеграция“, се организира в партньорство с „Асоциация Дебати България“.

В рамките на инициативата са организирани няколко дебата като най-добре представилите се отбори ще участват във финала на състезанието, който ще бъде на 15 април 2019 г. в 11.30 часа в пленарната зала на Народното събрание. Победителите в Националното състезание ще бъдат наградени от председателя на парламента Цвета Караянчева.

Кристиан и Иво Харманджиеви се представиха най-добре на първия от поредицата дебати, който се проведе на 4 април 2019 г. в София. Учениците от Първа английска гимназия в София, подчертаха, че Лисабонският договор представлява максимума на обединеност, която Европа може да има, въпреки многото народи, култури и езици. Те защитиха и тезата, че популизмът се възползва от нестабилността и от страховете на хората в ЕС.

Анастасия Радева и Момчил Пачев спечелиха втория дебат на 5 април 2019 г. в Плевен. В изложенията си те посочиха, че конституцията на Европа се различава с това, че тя напълно разглежда всички законови актове и политики, правейки ги по-актуални и релевантни към днешните проблеми на Общността.

Лисабонският договор предлага много добра рамка, в която евроинтеграцията може да продължи, заявиха в изложенията си Алекзандър Бъчваров и Тодор Рогошев от отбора, който спечели регионалния дебат в Пловдив. Договорът от Лисабон по никакъв начин не пречи на европейската интеграция, но централизираната власт, която се предлага с него не може да се справи с регионалните проблеми, посочиха младежите.

Дебати в рамките на състезанието ще има на 10 април 2019 г. в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и на 12 април 2019 г. в Нов български университет.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
199 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини