В СУ ще се проведе кандидатстудентският изпит по БЕЛ

  • 07 април 2019 06:51

  • 756
  • 1
В СУ ще се проведе кандидатстудентският изпит по БЕЛ
© Novini.bg (архив)

Кандидатстудентският изпит по български език и литература от предварителната сесия започва днес от 9.00 часа в Софийския университет "Св.Климент Охридски". Това съобщиха от висшето училище.

Изпитът по български език и литература проверява и оценява знанията и уменията, като резултат от обучението по български език и литература в средното училище - за четене с разбиране на текст, включващо извличане на информация, извеждане на преки и непреки заключения, тълкуване и обобщаване, владеене на основните граматични, правописни и пунктуационни норми, редактиране на текст и създаване на аргументативен тип текст - есе.

Изпитът се състои от две части - тест с 50 въпроса /70 точки, като 1/3 от точките са за въпросите по литература/, и задача за изграждането на аргументативен тип текст по даден проблем - есе /30 точки/. Максималният брой точки от изпита е 100.

Създаването на аргументативен текст по даден проблем - есе, е задължителен компонент от изпита, което означава, че при отказ от писането на есе точки няма да се присъждат, въпреки че кандидатът може да е дал верни отговори на задачи от теста. Темата на есето може да бъде върху твърдение или сентенция от литературен или нелитературен източник. Текстът трябва да е в обем до 3 страници.

Тестът включва въпроси както от затворен, така и от отворен тип. Тестовите задачи по литература и част от задачите по български език са формулирани на базата на откъси от текстове. Въпросите, проверяващи литературните компетентности на кандидатите, са базирани върху откъси както от текстове, включени в програмата по български език и литература за задължителната подготовка за 11-и и 12-и клас, така и от текстове, невключени в учебната програма. Въпросите върху откъс от неизучавано произведение са формулирани така, че отговорите им да не изискват познаване на целия текст.

По-малка част от въпросите, свързани с литературните компетентности, изискват фактологически знания /разпознаване на авторство, заглавие и т.н./, а по-голямата част от тази група въпроси предполагат умения за четене на художествен текст - обяснение на мотивацията на героите, тълкуване на функцията на използваните изразни средства и коментар върху структурни особености на текста.
Продължителността на изпита е четири часа.

Последвайте канала на

БТА
756 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
веселин василев

2019.04.07 | 07:16

1

Направете го за 80% от пишещите в този сайт!!!!!

Добави коментар

Водещи новини