7000 ученици с часове в музеи и галерии

  • 15 март 2019 08:00

  • 267
  • 0
7000 ученици с часове в музеи и галерии
© Булфото (архив)

7000 ученици от цялата страна ще имат възможността да проведат учебните си часове в музеи и галерии тази година. Това ще се случи по модул от НП „Осигуряване на съвременна образователна среда“, по който за организацията на заниманията са предвидени 500 000 лв.

За тази учебна година близо 5 хиляди малчугани от 56 школа ще проведат безплатно някои от часовете си. Те могат да бъдат по различни предмети - „Околен свят“, „Човек и обществото“, „Човек и природа“, „История и цивилизация“, „Биология и здравно образование“, „Физика и астрономия“, „Технологии и предприемачество“, „Музика“ в музея.

Националният исторически музей в София, Националният музей на образованието в Габрово и Етнографският музей на открито „Етър” са сред най-честата дестинация за изнесени занимания за учители и ученици, пише "Монитор". Миналото лято Министерството на културата и Министерството на образованието и науката подписаха споразумение за сътрудничество за провеждане на часове в музеи и художествени галерии. По този начин децата имат възможност да опознаят историята и природните науки по време на беседите с музейни специалисти, изследователи.

В момента двете ведомства работят по споразумение за включване на сценичните изкуства като възможност за изнесено обучение. За педагозите, които са посетили музей по националната програма, или тези, които са заложили посещения в разпределението на часовете си пък от Министерството на образованието и науката стартират конкурс за най-добър учебен час в музей. До средата на юли учителите трябва да представят портфолио с материали от изнесените им занятия - снимки или видео, правени по време на урока, анкета сред участниците в посещението, рисунки или други индивидуални работи на децата. Педагозите трябва да опишат предмета, темата и резултатите на посещението, както и защо са избрали точно тях. Участниците ще бъдат оценявани от комисия в МОН, като се предвижда класираните на призовите места да бъдат предложени за наградата на министерството „Константин Величков“ за заслуги в образованието.

Награда „Училището в музея, музеят в училището“ пък ще получат културните институции, които превръщат в живи класни стаи, изследователски лаборатории и дискусионни клубове.

Номинациите може да се подават в периода от 1 януари до 30 април на съответната година освен от самите културни институции, от училища и от отделни учители.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
267 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини