На 17 септември в София ще отворят врати 278 училища

  • 11 септември 2018 12:47

  • 1005
  • 0
На 17 септември в София ще отворят врати 278 училища
© Pixabay

На 17 септември в София ще отворят врати 278 училища, в това число общински, държавни и частни училища. Това каза Ваня Кастрева – началник на Регионалното управление на образованието в София – град, предаде БНР.

Тя поясни: „За всички деца и ученици ще има място, а те в София никак не са малко. Около 19% от децата и учениците в образователните институции – за София това са над 184 хиляди деца и ученици. За тях ще се грижат над 13 800 учители“.

Въпреки че в някои от образователните институции продължават да се търсят определени специалисти, ще има осигурени педагози за всички столични училища, каза още тя.

Предвид това, че все повече се говори за преминаване на едносменен режим, Кастрева обясни, че се прави необходимото и за преодоляването на недостига на училищни сгради: „В София на едносменен режим са 60 % от училищата, което е общо 167 училища, като има във всички формати – както на общинските, така и на държавните, включително и частните училища също са една част от тях на едносменен режим. Говорим за преодоляването на недостига на училищни сгради и то основно в новите ни квартали. Предстои и разширяването на много училищни сгради“.

Предстоят и много други дейности, свързани с ОП „Региони в растеж“. 18 образователни институции, между които и 11 училища, са в момент на реконструкция. Гарантирана е безопасна среда в училището, заяви Кастрева.

За 2017 година отпадналите от училище деца в София са 833. 

Последвайте канала на

Десислава Станева
1005 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини