МОН ще финансира специалности, за които се очаква недостиг на кадри

  • 26 юни 2018 16:40

  • 1240
  • 0
МОН ще финансира специалности, за които се очаква недостиг на кадри
©

Заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева представи политиките за професионалното образование и за създаването на квалифицирани кадри за пазара на труда на Българско-японския бизнес форум. Тя подчерта, че Министерството на образованието и науката стимулира приема в професионални гимназии след седми клас, съобщи пресцентърът на МОН.

"Министерският съвет одобри списък на защитените специалности, за които се очаква недостиг на кадри за пазара на труда. Те ще бъдат допълнително финансирани, защото са важни за икономиката", е посочила заместник-министърът и е добавила, че експерти от бизнеса и професионални гимназии в страната започват разработването на нови учебни планове и програми по специалности в 40 професионални направления.

По думите на Сачева форма на обучение са и учебно-тренировъчните фирми, чрез които учениците могат да се докоснат до процесите на управление, но и чрез познаването им да бъдат по-добри служители и потребители. Тя е отбелязала и нуждата от формиране на нови умения у учениците - дигитални умения, предприемачество и възможност за анализиране.

Според заместник-министър Деница Сачева България има интерес от двустранни проекти с Япония в областта на науката.

В момента български и японски учени участват в общи проучвания в информационните и комуникационните технологии, в енергийните ресурси и енергийната ефективност, и в климатичните промени, рисковете и природните ресурси.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1240 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини