МОН представи дейностите на проект за професионално обучение на ученици (видео)

  • 18 юни 2018 11:02

  • 3399
  • 0
 МОН представи дейностите на проект за професионално обучение на ученици (видео)
© Novini.bg, Зам.-министър Деница Сачева

Проект „Ученически практики – Фаза 1“ по Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ е приоритет на МОН. Искаме да дадем сериозно преимущество на професионалната квалификация и връзката между образованието и бизнеса.

Това заяви Деница Сачева, зам.-министър на образованието на пресконференция на МОН, на която бяха представени дейностите по проекта.

Около 7 милиона лева е бюджетът по проект "Ученически практики". Очаква се 8 000 ученици да се включат в него, като до момента в практическа работна среда са 7 500 ученици. Останалите 500 души предстои да започнат практика през лятото, стана ясно по време на пресконференцията, предаде репортер на Novini.bg.

В проекта са включени 350 учебни тренировъчни фирми и  2 200 работодатели. Всеки ученик ще получи стипендия от 300 лв., след като изкара своите 240 часа практика в реална работна среда.

"Децата ще създават виртуални фирми, за да се научат на фирмено управление. Оказа се, че парите не са такъв стимул за децата, повечето се вълнуват от практиката", каза зам.-министърът на образованието.

До момента 1619 ученици са приключилите практическите си обучения. Над 930 от тях са получили своята стипендия. Всички професионални гимназии в София са включени в проекта.

Основните приоритетни направления в момента са в областта на туризма и земеделието.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
3399 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини