ЕК с нови инициативи за укрепване на политиките за младежта, образованието и културата

  • 22 май 2018 15:12

  • 76299
  • 0
ЕК с нови инициативи за укрепване на политиките за младежта, образованието и културата
©

ЕК ускорява работата по изграждането на европейско пространство за образование до 2025 г., укрепването на културното измерение на Европейския съюз и засилването на участието на младежта с нов набор от мерки, включително нова стратегия за младежта и нова програма за култура.

Новите инициативи са насочени към подобряване на мобилността с учебна цел и на възможностите за образование в ЕС, към предоставяне на възможности на младите хора, по- специално чрез насърчаване на участието им в гражданския и демократичния живот, както и към използване на потенциала на културата за социален прогрес и икономически растеж в Европа.

Заместник-председателят на Европейската комисия, отговарящ за работните места, растежа, инвестициите и конкурентоспособността, Юрки Катайнен, заяви: „Днес правим следващите стъпки за укрепване на политиките за младежта, културата и образованието в ЕС. Вследствие на миналогодишната среща по програмата на лидерите в областта на образованието и културата по време на Социалната среща на върха в Гьотеборг и декемврийското заседание на Европейския съвет, ние бързо представихме редица инициативи относно ключовите компетентности за учене през целия живот, уменията в областта на цифровите технологии, както и за насърчаване на общите ценности и приобщаващото образование. С втория набор от инициативи, който представяме днес, правим една крачка напред, като съсредоточаваме действията си към мобилността с учебна цел, младежта, образованието в ранна детска възраст, изучаването на чужди езици и култури — все важни градивни елементи за бъдещето на Европа.“

Комисарят по въпросите на образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич заяви: „Политиките за образованието, културата и младежта имат централна роля в изграждането на една устойчива, конкурентоспособна и сплотена Европа в бъдеще. Наред с приетия през януари първи пакет, представените днес предложения свидетелстват за това, че Комисията работи усилено за постигането на редица амбициозни цели съвместно с държавите членки. Тези действия ще помогнат за проправяне на пътя към европейското пространство за образование, като същевременно ще засилят европейската идентичност и ще предоставят възможности за реализация на хората, особено на младите хора.“

Трябва да се отдели повече внимание на образованието, обучението, младежта и културата на равнището на ЕС, за да се даде възможност на младите хора да реализират пълния си потенциал. Трябва да се инвестира в умения, компетентности и познания, които да са в основата на иновациите, конкурентоспособността и устойчивостта. Представените днес инициативи ще спомогнат за това младите хора от всякакъв произход да имат по-обещаващи перспективи и да заемат по-активна роля в обществото.

Последвайте канала на

Десислава Станева
76299 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини