Събират средства за възстановяване на фасадата на Строителния техникум в Бургас

  • 14 март 2018 11:59

  • 1969
  • 0
Събират средства за възстановяване на фасадата на Строителния техникум в Бургас
©

Благотворителна изложба за набиране на средства за възстановяване на фасадното музаечно пано върху сградата на Строителния техникум в Бургас ще се организира в града. Нейни организатори са бивши възпитатели на техникума, съобщи помощник-директорът на училището Минка Кюркчиева, цитирана от БТА.

За събирането на необходимите средства, настоящи ученици са подготвили свои авторски творби - рисунки, скици, графики и други, които ще бъдат разиграни на благотворителен търг на 19 март в културния център "Морското казино".

Необходимите средства за възстановяването на мозайката са около 15 000 лева. Целта е да бъде възстановен оригиналният контур на фасадното пано, което изобразява патрона на училището Кольо Фичето.

Стенописът е лицето на училището, но към днешна дата изкъртената фасада не прави добро впечатление. Цялата площ на мазилката е разпукана, липсват отделни парчета, каза Кюркчиева. Мозайката е правена през 1965 година. Произведението е подписано и има живи свидетели за това. Авторите са известните художници и основатели на Школата по мозайки в Бургас - Райна и Енчо Рачеви, добави Кюркчиева. Те са се ангажирали да съдействат и консултират цялата реставрация. Предоставили са оригинални снимки от създаването на паното.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1969 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини