Квестори на матурите оставили абитуриентка по сутиен, съблекли и зрелостник пред класа му

  • 26 юни 2017 20:44

  • 33990
  • 4
Квестори на матурите оставили абитуриентка по сутиен, съблекли и зрелостник пред класа му
© Булфото (архив)

Председателят на Държавната агенция за закрила на детето ДАЗД Офелия Кънева изиска от министъра на образованието Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009 проверка на двата случая с квесторите на матурите, оставили абитуриентка по сутиен в училището в Сапарева баня и унизен гимназист в Кочериново. Експертите от МОН трябва да дадат становище по отношение на приемливите методи на проверка от страна на квесторите във връзка с проследяване на преписващи устройства по време на матурите.

По време на втория държавен зрелостен изпит ученичка от Професионалната гимназия по туризъм в Сапарева баня е била накарана от квесторите да си вдигне блузата, за да видят дали няма в сутиена записващо устройство.

„Бях подложена на психически тормоз. По време на изпита по биология в стаята имаше представителка на Министерството на образованието. Тя се усъмни, че в сутиена съм сложила телефон и преписвам. Тя и квесторите непрекъснато кръжаха около мен, заставаха зад мен или до мен и ме наблюдаваха под лупа, чувствах се унизена и потисната по време на целия изпит. Аз бях чела и не се притеснявах за изпита, нямах никакви приспособления за преписване. След като предадох написаното от мен, 5-има квестори и представителката на МОН ме отведоха в учителската стая и ме накараха да си вдигна блузата догоре, за да се уверят, че в сутиена нямам никакво устройство за преписване. Почувствах се отвратително, като че ли бях престъпник”, споделя абитуриентката пред "Струма".

Малко по-късно стана ясно, че същата експертка от МОН действала по идентичен начин и на втората матура в СУ „Христо Ботев“ – Кочериново. Тогава тя се усъмнила в дванадесетокласник, че преписва, и го накарала да съблече дрехата си по време на изпита пред съучениците си, които останали шокирани от унижението, на което е подложено момчето. И при него мобилно устройство или пищови не са открити.

До ДАЗД е изпратено официално запитване дали действията на въпросната експертка са правомерни и не нарушават ли те правата на децата, както и в коя наредба на МОН са разписани конкретни права на квесторите по време на матурите.

Мая Йорданова
33990 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
КВЕСТОРКАТА Е БИЛА ЛЕЗБИЙКА!

2017.06.30 | 17:53

4
КВЕСТОРКАТА Е ЛЕЗБИЙКА! НИЕ СИ Я ЗНАЕМ.
Зико

2017.06.30 | 17:53

2
и мен ме съблякоха рано сутрин когато съм надървил шпека добре че ми е голям поне и не умрях от срам

2017.06.30 | 17:53

3
Остави другите да говорят за шпека ти, а твоето говорене е комплексарско. Отиди на психиатър.
БАЙГАН

2017.06.27 | 13:08

1
Славчо ,Иванов ко ши каиш да те оперира доктор ,,преписвач,, а ???

Добави коментар

Водещи новини