Ще въвеждат задължителни лекции по български в университетите

  • 23 декември 2011 06:21

  • 1621
  • 5
Ще въвеждат задължителни лекции по български в университетите
©

Всички студенти да учат български език като отделна дисциплина, независимо каква специалност са записали. Такава реформа планира просветното министерство, като крайното решение остава в ръцете на академичното ръководство на вузовете.

„Български език трябва да учат задължително и студентите в НАТФИЗ и НСА”, отбеляза просветният министър. Той поясни, че мярката е наложителна заради масовата неграмотност на младежите, която си личи дори и от начина, по който изготвят CV- тата си. Според просветния министър обучението по западен език също трябва да бъде задължително за всички студенти, пише "Монитор".

Образователният министър планира допълнителното финансиране на най-добрите вузове да се покачи до 50% в следващите години
. До 25 на сто ще скочат бонусите за топуниверситетите догодина, припомни още той. Игнатов допълни, че именно рейтингът ще заличи слабите университети след време.

Промените, които ще залегнат в новия закон за висше образование, ще са насочени към улесняване на вътрешната мобилност между университетите и увеличаване на броя на докторантите. Просветното министерство планира да въведе и нова научноизследователска бакалавърска програма.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1621 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2012.01.08 | 20:51

2
Не в университета господин Министър в училище трябва да затягате контрола,защото тия неграмотни студенти излизат от там такива не стават неграмотни в университета.
2

2012.01.15 | 11:12

5
№ 1, правилно казваш. Студентите преди това са били ученици в продължение на 12 години. Това е предостатъчно време за добро усвояване на българския език. Освен това - ако студентите са "неграмотни", как са издържали задължителната матура по български език? Явно е, че системата е сбъркана още в основното и в средното училище.

2012.01.06 | 16:32

1
Абсолютно си прав! Тези съвсем "изтрещяха", и вече се чудят какви нови глупости да измислят!!! Аз предлагам по време на следването студентите да повтарят целия материал от началния и среден курс на обучение! Издържалите държавните изпити да бъдат допускани до второ ниво на следване - вече в професионална насока! До професионална реализация успешно завършилите ще бъдат допускани след като навършат 40 години!!! И без това до пенсия ще имат още много време , а и наближаващите пенсионна възраст ще имат време да си доработват без да заемат работните места на младите!
един

2012.01.09 | 18:50

4
точно така! видно е и от коментарите - всеки един гражданин над 30 г. в Бг е по-умен от тоя министър! тия студенти са учили 12 години преди университета. грамотни е трябвало да бъдат още в 4 клас - когато се учи граматиката на българския език. ако ше ги ограмотяваме в университетите, за какво са тия 12 г основно и средно образование? ами направо да закрием училищата, и всичко да се учи за 5 г. в университет - след 18-годишна възраст. там да ги учат и да четат, и да пишат - дърти магарета неграмотни....
как да си направим сами геноцид

2012.01.09 | 18:50

3
Ако искаш да унищожиш своята нация, не забравяй да скапеш образованието. Действа малко бавно, но пък резултатът е гарантиран.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини