Кунева: През 2017 г. бизнесът ще може да получава финансиране за дуално обучение (снимка)

  • 24 ноември 2016 13:56

  • 3532
  • 3
Кунева: През 2017 г. бизнесът ще може да получава финансиране за дуално обучение (снимка)
© Пресцентър МОН

От началото на 2017 г. започва български вариант на досегашния проект ДОМИНО за дуалното обучение по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" с финансиране за бизнеса, който предвижда три дни в седмицата учениците да работят срещу заплащане и два дни да учат. Това обясни вицепремиерът и министър на образованието и науката в оставка Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22 на среща с учители и ученици в Професионалната гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" във Варна, цитирана от пресцентъра на МОН.

Според Кунева е налице парадокс - има безработица, бизнесът се задъхва заради дефицит на кадри, а в същото време професионалните училища се опразват за сметка на езиковите гимназии. Системата обаче не може да се регулира със санкциониращи административни мерки, а с добро управление, с повече учебни практики, с повишаване на престижа на търсените професии и с тясна връзка с бизнеса и с неговите реални потребности, е посочила Кунева.

По думите й професията "готвач" е хит за учениците. Готвачите са изключително търсени и добре платени в ресторантите, затова расте и интересът към професията. Телевизионните предавания за готвене допълнително предизвикват още по-голям интерес сред учениците и родителите.

Демографският срив, остарялата материална база, трудностите при осигуряване на индивидуални работни места за производствена практика на учениците и слабият интерес у подрастващите към водещи сектори като туризма, са били формулирани като основните проблеми пред развитието на професионалното образование. С промяната в Закона за професионалното образование са направени две важни положителни стъпки - олекотяване на държавните зрелостни изпити и увеличаване на часовете по практика за сметка на теорията, е заявила министър Кунева. През 2017 г. ще се даде тласък на професионалното обучение, защото за последен път ще има прием и след седми, и след осми клас, а бизнесът трябва да осъзнае, че няма как да получи напълно готови кадри от училищата и трябва да участва дейно в процесите на придобиване на професионални умения у подрастващите и да съумее да ги задържи в България, е коментирала Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22.

Професионалната гимназия по туризъм във Варна разполага с много добра съвременна материално-техническа база, в която учат 920 ученици в 37 паралелки, обучавани от 71 учители. По традиция летният производствен стаж на учениците е в България, но и в Германия и Франция, а от лятото на 2016 г. и в Испания.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3532 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
x

2016.11.24 | 22:52

3
От 2014 сме общ пазар с целия ЕС ,бг работодателите може да назначават германци,французи ,холандци СТИГА СА РЕВАЛИ.

2016.11.24 | 22:48

2
грижи за робовладелците , браво Кунева , браво , от кога министерството на образованието ще започне да отпуска на бизнеса електрически столове ? от време на време да трепят един двама за назидание и ДИСЦИПЛИНА ?
ВАЖНО

2016.11.24 | 22:48

1
АБЕ ТИА ОТРЕПКИ ГЕРБ ЛИ ГИ ИЗБИРА БЕ ДА.....

Добави коментар

Водещи новини