България и Сърбия ще си сътрудничат в сферата на образованието

  • 04 ноември 2016 19:53

  • 1066
  • 0
България и Сърбия ще си сътрудничат в сферата на образованието
© МОН

За задълбочаване на сътрудничеството в сферата на образованието още от предучилищното през училищното до висшето и науката са се разбрали министърът на образованието и науката Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22 и сръбският й колега Младен Шарчевич, съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката.

Срещата на двамата министри се състоя в гимназията "Г. Димитров" в Босилеград (Сърбия), която чества своята 75-годишнина. Босилеград е един от двата града в т.нар. Западни покрайнини - област в Източна Сърбия, в която живее българското малцинство в страната. Министър Кунева е заявила, че българската страна провежда трайна, осъзната и дългосрочна политика за образованието на българските общности в чужбина, каквато е и тази в Босилеград.

Тя е подчертала, че в министерството е създадена специална дирекция с фокус върху обучението на българите в чужбина. Кунева е посочила, че очаква да се подпише програмата за сътрудничеството в образованието между двете страни. Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22 е изразила очакване въпросът с учебниците на български език да се реши изцяло.

Двамата са обсъдили предизвикателствата пред образователните системи и науката в двете страни, включително общата необходимост образованието да осъществи връзката с пазара на труда, включително и през дуалното обучение. България е активен участник в програмите "Еразъм+" и "Хоризонт 2020", към които може да се присъединят и учените от съседна Сърбия, е подчертала министър Кунева. На срещата е обсъдена и възможността за обмен на повече студенти от двете страни.

Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22 е отбелязала, че благодарение на увеличения почти тройно прием за студенти от диаспората, тази година в български университети са се записали близо 130 студенти от българските общности в Сърбия.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1066 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини