МОН се изпокара с математиците

  • 09 ноември 2016 09:14

  • 9270
  • 1
МОН се изпокара с математиците
© Булфото

Членовете на националните комисии за провеждане на олимпиадите по математика за ученици от 9-и до 12-и клас са подали оставки заради несъгласие с решението на просветния министър Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22 за определяне на съставите на комисиите.

Поради тази причина МОН отправи покана към университетите с математически факултети да излъчат свои представители, които да обезпечат научно математическите състезания. Това съобщиха от просветното министерство, след като стана ясно, че 13 души от Съюза на математиците в България са напуснали комисиите.

В писмото на математиците, цитирано от "Офнюз", се посочва, че съставите на комисиите, избрани на 27 октомври т.г., "силно" се различават от съставите, предложени от Съюза на математиците в България. Част от включените експерти не били предварително консултирани за тяхното желание да участват, включени били и "силно компрометирани хора". "Очевидно е, че съставите на комисиите се определят под давление, по неясни правила и в нечистоплътен интерес на хора, ползващи се с одобрението на някои от чиновниците в МОН", се казва в писмото. От СМБ заявяват, че са възмутени от министерството, което е решило "отново persona non grata за Международната олимпиада по математика и човек, неразпознаваем в науката според критериите на МОН (3 статии и 0 цитирания според Web of Science, 0 статии и 0 цитирания според Scopus), да оглави за n-ти път няколко комисии за състезания по математика".

От МОН коментираха неофициално, че става дума за стара вражда между акад. Петър Кендеров и проф. Сава Гроздев, който е бил избран за член на няколко комисии. Оттам заявиха, че няма да преговарят с подалите оставки, а вече са отправили покана към университетите с математически факултети - СУ, Пловдивски, Шуменски и др., да излъчат свои представители за комисиите за математическите олимпиади.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
9270 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.11.19 | 15:49

1
Избързали са с оставките, скоро Кунева ще е министър в оставка!

Добави коментар

Водещи новини