Янка Такева: Бях заплашвана заради това, че исках промяна

  • 09 август 2016 16:58

  • 2106
  • 3
Янка Такева: Бях заплашвана заради това, че исках промяна
© Булфото

Съгласно новия Закон за предучилищното и училищното образование, който влезе в сила от 1 август, трябваше да се промени учебния план и програма при подготовката на бъдещите учители в педагогическите факултети в нашите университети. Искам да ви кажа, че водих неистова война с тези университети, където имат факултети и подготвят учители, да си променят учебните планове и програми, които са от 1997 година. Това коментира председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева по темата за проблемите в областта на висшето образование в България, предаде "Фокус".

„Тяхното нахалство стигна до там, че ме викаха при президента на КНСБ Пламен Димитров да ме заплашват, защото искам промяна на учебните планове и програми за бъдещите учители. Представяте ли си колко консерватизъм и колко некоректност и непочтеност е това, защото на нас тези учители, които ги подготвят по старите учебни планове, не са ни нужни в средното образование. Нужен ни е другият учител, който ще се подготви за утрешното образование”, подчерта Такева. Според нея той трябва да се подготви така, че да владее чужди езици да борави с дигиталните и информационни технологии.

„Освен това трябва да бъде подготвен по гражданско образование, както и да работи в мултикултурна среда и по съвременните методи, така че да може да общува с днешните деца. Тоест да изучава и повече психология и то възрастова. Но верни на статуквото във висшето училище, много трудно човек, излизайки от висшето училище, може да бъде годен за системата на средното образование”, каза още Янка Такева.

Последвайте канала на

Калина Христова
2106 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
народна

2016.08.15 | 16:12

3
Промяната и необходимостта от промяна са две неща, които не се припокриват. Другарката Такева да обясни, в каква посока е било желанието ѝ за промяна в програмите!
123

2016.08.15 | 16:12

2
С този нов закон разказахте играта на всички ученици и хора работещи в сферата на образованието. Закон кован от шайка некадърници. С него ще отчуждите напълно съвременното българско дете от институцията "училище". Как поне един кадърен нямаше във вашите среди да ви налее малко мозък в иначе будните за промени кратуни.
иешеи

2016.08.10 | 11:40

1
Ами, така е, нали има дадохте"АВТОНОМИЯ" (СЛОБОДИЯ), да може всеки да си прави каквото иска, да дирибейства на воля, университетите станаха феодални владения, държава в държавата,където разни самозваници едни други се избират. Къде в друга държава има ректорите на държавните университети да се избират от техните подчинени (академичния състав) и да не се отчитат на никой държавен орган, и държавата да не ги контролира!!!

Добави коментар

Водещи новини