Министерството на образованието и синдикатите подписаха Колективния трудов договор

  • 19 юни 2016 19:19

  • 2880
  • 1
Министерството на образованието и синдикатите подписаха Колективния трудов договор
© Novini.bg

Министерството на образованието и науката, представлявано от вицепремиера и министър на образованието и науката Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22, и синдикатите подписаха днес Колективния трудов договор.

Подписи под документа сложиха Янка Такева - председател на Синдиката на българските учители към КНСБ, Юлиян Петров - председател на Синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа", Надежда Николчева - председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България, Стефка Балева - председател на Сдружението на ,директорите в средното образование в Република България и Аспарух Томов - председател на Независимия учителски синдикат към Конфедерацията на независимите синдикати в България, съобщи пресцентърът на МОН.

Министерството и синдикатите са ангажирали в обсъжданията на новия бюджет за 2017 г. да работят за 10-процентно увеличение на основната работна заплата и на 20-процентно увеличение на допълнителното трудово възнаграждение за лекторски часове.
Синдикатите и МОН ще работят и по въпроси, свързани с финансовото осигуряване на изпреварваща професионална квалификация на учителите, които ще преподават новото учебно съдържание, както и за допълнителна квалификация за изграждане на умения за работа по проекти и програми в системата на образованието.
В договора е разписано още, че средствата за представително облекло се увеличават на 360 лева. Страните са се споразумели обезщетението при пенсиониране от 1 август 2016 г. да е 10 работни заплати и 10 заплати и половина от 1 януари 2017 г. От 1 октомври 2016 г. за наставничество на учители ще се заплаща не по-малко от 50 лева месечно за срок до една година. Заплащането за класния става 30 лева. В договора също така е разписано, че работодателите поемат 100 процента от стойността на абонаментните карти или билетите за пътуващите педагози.
В Колективния трудов договор са разписани и условия за здравословен, безопасен и хигиенен труд. Социалните партньори ще си съдействат за извършване на национално проучване на заболеваемостта на работещите в системата на средното образование и за факторите, които им влияят, ползвайки данните от службите по трудова медицина.
Колективният трудов договор е валиден за две години. На всеки шест месеца на заседание на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество ще бъде правен отчет на договора, посочват от МОН.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2880 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Веселин Василев

2016.06.20 | 14:16

1
Аман от договори които не се спазват.

Добави коментар

Водещи новини