БСК иска избягалите зад граница висшисти да връщат парите за образование

  • 30 ноември 2011 19:42

  • 2073
  • 4
БСК иска избягалите зад граница висшисти да връщат парите за образование
©

По данни на Българската стопанска камара близо половината кандидати за работа по програми на Агенцията по заетостта нямат квалификация. Според работодателите, емиграцията на добрите специалисти и ниското ниво на обучението са сред основните проблеми на висшето образование.

Подготвените от българските университети кадри, които емигрират, трябва да бъдат задължавани да върнат парите за висшето си образование, според предложение на изпълнителния председател на Българската стопанска камара Божидар Данев.

"Акредитацията трябва да бъде обвързана с успеваемостта на съответния завършил в икономиката. Този, който плаща високи осигурителни вноски, то означава, че има високо заплащане и в светлия бизнес. Високата осигурителна вноска е показател за неговата добра квалификация във висшето учебно заведение", заяви той.

Данев обясни още, че специалистите по инженерни науки, математика и механика, чиито професии не изискват прилагане на език изтичат по-лесно от страната ни, предаде БНР.

"България трябва да задели по-големи квоти за този тип специалисти, като отчита, че част от тези специалисти няма да останат в България. Докато въведе и другия механизъм, че те трябва да си връщат парите, може би това ще бъде една не голяма, но все пак една бариера. Мисля че и министър-председателят беше казал една крилата фраза, ние ще произвеждаме лекари, така че да задоволиме целия Европейски съюз, нали така имаше. Така че, ако можем, нека да го направим", каза още председателят на БСК.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2073 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
инженер

2013.11.12 | 23:14

4
Защо бе да еба майка ви проста , тъпи комуняги !!!!! Ще ви се , както сте свикнали , хората да ви работят ангария!!!! Кой нормален човек ще стои тук да ви работи за 500 лв заплата, докато вие недоклатени комунета тънете в охолство!!?!!
ВиК

2013.11.12 | 23:14

3
Въпроса се решава много лесно : минимален осигурителен праг за инженер :1500 лв, и тогава искайте от хората да ви връщат парите г-н Данев, за да не ви върнат нещо друго .............

2013.11.12 | 23:14

2
Да ми лапата оная работа, след като ВИЕ не желаете да ми плащате, аз пък няма да ви работя! Не съм в България от доста време. С ръка на сърце мога да кажа, че да се реализираш е МНОГО трудно, когато си чужденец, но поне труда и усилията ти се възнаграждават, за разлика от България.

2013.11.12 | 23:14

1
Тоя нагъл глист няма ли кой да го цапардоса, ама яко през устата, та да се спихне и замлъкне завинаги! Такива Божидарци Даневци и Огнян Доневци разпундриха СЪЩЕСТУВАЩАТА икономика, предприеха геноцидна по съществото си икономическа политика, под фалшивия претекст, че СЪЩЕСТВУВАЩИ предприяти били недостатъчно конкурентноспособни, че държавата била ЛОШ СОБСТВЕНИК! Като частни "работодатели" и "индустриалци" обаче унищожиха всякакви кълнове на иновативност и технологичност в работещите икономически остатъци! И след като изпиха кръвта на икономиката, ТОЧНО ТЕ взеха да се вайкат като стари вдовици за к*р, колко ниска била производителността и съответно принадената стойност произвеждана от виртуализиранат вече българска икономика!!!! Заместиха понятия като "научна организация на труда" с далавери и източвания!!! За тоя Огнян Донев например се говори, че заедно с Лъчо Пъпката е източил 40 милиона лева от Общинска банка!!! Сигурно затова сега реват, че военните и полицаите са виновни за хорската беднотия, а не тяхната некадърна лакомия, която единствено унищожава Българите! Напълно съм съгласен с колегата от предишния пост, защото хора които успеят да пробиат на запад, и въобще извън тая скапана държава за 4-5 години спечелват толкова, колкото за 40 години изиотски труд в България. Работодатели-мафиоти, разберете потреблението на материални блага - стоки и услаги ВЪРВИ ВИНАГИ със строителство и откриване на НОВИ ПРОИЗВОДСТВЕНИ ПРЕДПРИЯТИЯ!!! Всичко останало са хюмнарски безродни миязми!!!! Боко, запомни ХОРАТА на България трябва да стоят ПРЕДИ ВСИЧКО!, дори преди тебе и твоя финансов талибан смин дянкофф! Народът е клонът на който седите, ако не смятате така сте извънземни!

Добави коментар

Водещи новини