Кунева за новия зам.-министър: Човек, чиято биография е с размер на кратък роман

  • 19 април 2016 13:11

  • 1710
  • 3
Кунева за новия зам.-министър: Човек, чиято биография е с размер на кратък роман
© МОН

Ще работя за интегритета между висшето образование, науката и иновациите. Основните задачи, които предстоят, са свързани с финализиране на Стратегията за научните изследвания, довършване на Националната пътна карта за научна инфраструктура, изготвяне на фундаментален анализ на състоянието на университетската и научната общност, на базата на която да можем да работим оптимално в такава сложна и самоорганизирана система.

Това заяви новият заместник-министър на образованието и науката проф. Иван Димов, който ще отговаря за висшето образование и науката, при представяне на приоритетите си пред журналисти днес. Като се позова на уникални за научната структура на България области като биологията, генетиката, информационните и комуникационни технологии, химията, сеизмологията и др. заместник-министърът добави и постиженията на учените, работещи в ЦЕРН. Привличането на млади учени с програми също е сред приоритетите на проф. Димов. В сферата на висшето образование предстои довършване на оценката на въздействие върху показателите на университетите, новите критерии за прием, защитените специалности, прилагането на Закона за развитие на академичния състав, който предстои да се приеме от Народното събрание. Като изтъкна важността на Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ проф. Димов обяви, че ще работи за интегритета между висшето образование, науката и иновациите, което ще е и в партньорство с други министерства.

Новият заместник-министър бе представен от вицепремиера и министър на образованието и науката Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22 като човек, чиято биография е с размер на кратък роман. Той е досегашен председател на Института по информационни и комуникационни технологии към БАН, автор е на редица математически модели в областта на икономиката, работил е за създаване на центрове за върхови постижения. Също така е международен оценител на проекти за НАТО, каза вицепремиерът Кунева и допълни, че първата и много важна задача пред новия зам.-министър е свързана с научната база данни, които са изключително важни за българската наука. Друг аспект на дейността, която ще развива новият заместник-министър, е работата с младите учени, привличането на млади учени, постдокторантски програми и връзката с ОП „Наука и образование за интелигентен растеж ”.

Стартираме проект за развитие на педагогическите кадри. От една страна той ще съдържа методи за привличане на млади учители, защото при привличане на млади кадри системата се сблъсква със сериозно демографско предизвикателство и във втората си част той ще работи срещу нежеланието на учителите да преподават в рискови общности, разкри Кунева.

Програмата ще е за срок от 3 години и ще даде възможност на 140 човека да получат магистратура в Пловдивския университет. В последствие учителите ще трябва да преподават в училища с ромско население или в училища с висок процент на отпадане на ученици. Бюджетът на програмата е в размер на 700 000 евро. Срокът за кандидатстването на желаещите е 15 май. Проектът има за цел подготовката на учителите и мотивацията им за работа в тази трудна среда, заяви образователният министър и уточни, че средства за интеграция има, но трябва успех.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1710 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
vankata1002

2016.04.19 | 23:03

3
Вие не гледате автобиографиите а гледате колко пари е в състояние да открадне простаци такива. Вие от образователното министерство сте най-прости.
ааа

2016.04.19 | 22:38

2
Кунева, имаш ли нещо общо с подтисниците и грабители на народа - бившите КОМУНЯГИ настояши мафиоти
Ami-chedesht se

2016.04.19 | 15:16

1
Абе тези от министерството още от представянето му правят грешка. Проф. Димов не е председател на Института по информационни и комуникационни технологии към БАН, а е председател на научния съвет към ИИКТ, БАН. Голяма разлика има.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини