Родители ще оценяват гимназиите с анкета

  • 23 ноември 2011 06:23

  • 979
  • 1
Родители ще оценяват гимназиите с анкета
©

Родители ще дават мнение за цялостната дейност на школата, в които учат децата им.

Това съобщи зам.-образователният министър Милена Дамянова, като поясни, че промените ще влязат в сила с новия просветен закон. Майки и татковци ще дават оценката си чрез анкети. Попълването на въпросника може да се организира в часа на класа или пък да се изготвят електронни анкети. Учениците също ще попълват въпросници, допълни зам.-министър Дамянова, пише "Монитор".

Реформата е част от въвеждането на външното инспектиране на учебните заведения. За него ще отговаря Национален инспекторат по образованието, който ще е "изнесен" извън просветното министерство, уточни зам.-министърът.

В оценяването освен инспектори ще участват и учители от други школа. Така например преподавател от Бургас ще дава експертно мнение за дейността на училище от Варна.

Училищата ще получават оценки на базата на различни показатели. Те ще включват работата на учителите, управлението на директорите, разпределянето на бюджета, инфраструктурата на школото. Ще има и индикатор на реализацията на възпитаниците на училищата.

Все още не е ясна скалата за крайното оценяване, поясни Милена Дамянова. Ако едно училище получи отлична оценка, то следващата му инспекция ще бъде чак след 5 години съобщи Дамянова. В случай че школото има по-ниска оценка, ще бъде проверено отново след четири години. Ако пък учебното заведение ,,изкара” най-слаб резултат, ще бъде посетено от инспекторите още на следващата година.

В оценяването на училищата ще бъдат отчетени демографските показатели на регионите, уточни зам. просветният министър. С новия закон всички училища ще трябва да отговарят и на стандарт за физическа среда.

Министър Дамянова поясни, че ще има достатъчно дълъг преходен период, за да се впишат училищата в новите изисквания.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
979 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Илиев

2011.11.24 | 19:13

1
Неразбрах само ще се поущряват ли отличните училища и ще е наказват ли слабите ?

Добави коментар

Водещи новини