ВУЗ-овете, приели повече студенти по математика и информатика, да имат допълнително финансиране

  • 07 март 2016 16:46

  • 1417
  • 1
ВУЗ-овете, приели повече студенти по математика и информатика, да имат допълнително финансиране
© Булфото

На държавните висши училища, приели за обучение студенти в професионалните направления "Математика", "Информатика и компютърни науки" и "Комуникационна и компютърна техника" за учебната 2016-2017 година над броя на приетите студенти през учебната 2015-2016 година, да се предоставят допълнителни средства за капиталови разходи в размер на 2000 лева за един студент. Това предлага Министерството на образованието и науката, за да се стимулира висшето образование, което да отговаря на изискванията и потребностите на реалната икономика и пазара на труда, съобщи пресцентърът на МОН.

Предложението е публикувано в страницата за обществени обсъждания и е пуснато за междуведомствено съгласуване. Очаква се в близките седмици да бъде одобрено от Министерския съвет.

В резултат на тази мярка се очаква приемът в трите професионални направления да има ръст от 300 студенти.

За финансово осигуряване на мярката ще бъдат необходими 600 000 лева, които ще се осигурят от бюджета на МОН за 2016 г. В предложения проект за постановление се определят условията и редът за утвърждаване на броя на приеманите за обучение студенти и докторанти в държавните висши училища, за които държавата осигурява средства за издръжката на обучението. Към проекта е приложен и Списък с 31 приоритетни професионални направления.

Данните показват, че кандидатите за тях намаляват, а икономиката и обществото имат остра нужда от такива специалисти. В Списъка с приоритетните професионални направления, освен споменатите, са включени още педагогиката, теорията и управлението на образованието, природните науки, машинното, строителното и общото инженерство, архитектурата, металургията, растениевъдството, животновъдството, ветеринарната медицина. Проектът е публикуван за обществено обсъждане до 16 март т. г.

Предложението на МОН е в съответствие с измененията и допълненията на Закона за висшето образование и с политиката, заложена в Стратегията за развитие на висшето образование в България за периода 2014-2020 г. С него ще се ограничи финансирането на определени професионални направления, в които дадено висше училище не успява да се конкурира успешно с останалите. Това ще мотивира ръководството му да фокусира усилията си главно в направленията, в които обучението е с достатъчно високо качество и с добра реализация на студентите.

Така по естествен начин ще се укрепят професионалните направления, подготвящи най-добрите специалисти, от които икономиката ни се нуждае. Цели се и засилване на конкуренцията между висшите училища, повишаване качеството на обучението и на научните изследвания, утвърждаване на институциите за висше образование и като научни центрове.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1417 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
tc

2016.03.15 | 16:33

1
Чудно, сега всеки който може да реши уравнение, ще учи за софтуерен инженер... Хора, не за това колко влизат трябва да плащате, а за това колко качествени излизат....

Добави коментар

Водещи новини