Намаляват таксите за студенти от приоритетни направления по предложение на образователния министър

  • 18 февруари 2016 15:00

  • 1704
  • 1
Намаляват таксите за студенти от приоритетни направления по предложение на образователния министър
© Novini.bg

За обучение по приоритетни професионални направления и защитени специалности в отделни държавни висши училища по предложение на министъра на образованието Министерският съвет може да утвърди по-ниски размери на такси от предложените от самите вузове при условие, че е осигурено допълнително финансиране за издръжка на обучението. Това записа парламентът в окончателно приетите промени в Закона за висшето образование.

Чуждестранни студенти ще заплащат такси, които в държавните висши училища не могат да бъдат по-ниски от съответните определени такси, а чуждестранни докторанти и специализанти - такси, размерът на които не може да бъде по-нисък от диференцираните нормативи за издръжка на обучението.

Мнозинството на прие предложението на социалиста Янаки Стоилов, направено в зала, при преобразуването на университети в изследователски университети да се отчита времето на мандатите на управителните органи включително при прекратяване на мандати, които не са изтекли.

НС предвиди при необходимост и след решение на академичния съвет за отделни специалности хабилитираните лица да могат да четат и не по-малко от 50 на сто от лекционните курсове.

Лицата, заемащи академични длъжности на основен трудов договор в институтите, съобразно тяхното направление на научноизследователска работа, могат да осъществяват и учебна дейност по този договор до 50 на сто от норматива за учебна заетост по съответните специалности, определен за преподавателския състав на висшето училище.

За ректор, декан и директор на филиал или колеж се избират хабилитирани лица, които работят на основен трудов договор във висшето училище, гласува още парламентът.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1704 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.02.22 | 01:45

1
А кой ще намали броя на университетите?!?! Само бълват неграмотни тапанарчета с претенции и с нулево покритие...

Добави коментар

Водещи новини