До края на август месец новите учебници за първокласниците ще са готови (видео)

  • 08 януари 2016 11:02

  • 1315
  • 0
До края на август месец новите учебници за първокласниците ще са готови (видео)
© Булфото

Синдикатът на българските учители организира национална конференция за ролята на професионалните гимназии по селскостопанство, за модерното и проспериращо развитие на стопанския сектор. В конференцията се включи проф. Тодор Танев, заместник – министърът на земеделието Георги Костов, председателят на КНСБ Пламен Димитров, както и председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева, предаде репортер на novini.bg.

Проф. Танев заяви, че министерството работи в сътрудничество с МЗХ и заедно ще направят и модернизират образованието в този тип професионални гимназии. „Няма да правим само бизнес и да дадем на двама – трима търговци този вид училища. Ще пазим земите им. Към тези имоти има определени апетити. Ние ще направим всичко възможно, за да ги задържим и те да не бъдат обект на нечестни сделки. Министерството ще контролира по всички възможни начини да не се стига до такъв грабеж, защото най – голямото безобразие е, когато се открадне от ученик. Тези училища са по-далеч от София и те трябва да бъдат развити, не трябва да бъде прекъсната връзката с местния бизнес, а напротив – трябва да я подсилим. Ще направим всичко възможно образованието в селскостопанските гимназии да бъде привлекателно и да създава качество, а не „значки“. Хората, обучаващи се трябва да имат надежда и винаги, когато решат да могат да се върнат в училище, тъй като това е отворен тип образование, трябва да могат да излизат навън и да печелят добре. Ще се наложи оптимизация на тези училища и самото образование трябва да бъде много качествено“, каза той.

Проф. Танев заяви също така, че до края на август месец учебниците за първокласниците ще са готови. „Няма да се правят радикални реформи, а учебникът е средство да помага на ученика да се учи вкъщи“, подчерта той и добави: „Ние ще ги направим удобни и практични и ще ги освободим от ненужните факти“.

Министърът коментира и ситуацията със свищовския университет. „Всички трябва да са наясно, че връщане назад няма. Обжалва се решението на съда и засега се обсъждат варианти каква да бъде съдбата на Стопанската академия и дори се обсъжда тя да стане филиал на Русенския университет.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1315 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини