Медицинският университет в Плевен започна новата учебната година с 446 първокурсници

  • 14 септември 2015 12:29

  • 1437
  • 1
Медицинският университет в Плевен започна новата учебната година с 446 първокурсници
© Булфото

В Медицинския университет в Плевен днес започна новата академична учебна година.

С тържествена церемония бяха посрещнати 446 първокурсници в 12 специалности - български студенти и седем чуждестранни граждани с българско самосъзнание от Молдова, Украйна и Македония. 360 са приетите млади хора за редовно обучение, а останалите ще се подготвят задочно. Аудитория "Магнум" бе препълнена от преподаватели, студенти и техните близки, които участваха в празничния ритуал.

Всеки от новоприетите получи свитък с химна на академичната общност и студентска книжка. Бъдещите лекари и медицински специалисти бяха приветствани от ректора проф. д-р Славчо Томов и от кмета на Плевен проф. д-р Димитър Стойков. Сред гостите бе член-кореспондентът на БАН, проф. д-р Григор Горчев - първият български лекар, въвел роботизираната хирургия в Югоизточна Европа.

Ръководството на висшето училище припомни, че е първото в България, започнало обучение по медицина изцяло на английски език за чуждестранните студенти, и сега обучава чужденци от 50 държави.

Емблема на университета е създадения от проф. д-р Григор Горчев телекомуникационен център, което е превърнало учебното заведение в пионер в телемедицината и роботизирана хирургия. Ректорът и плевенският кмет изразиха надеждите си, че много от днешните първокурсници, когато завършат обучението, ще останат в България, за да изпълнят мисията си да помагат на хората.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1437 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.09.14 | 19:36

1
И като завършат ,директно към тъпата Европа да лекуват африканска и арабска сган !

Добави коментар

Водещи новини