Учениците ни на дъното в класация по решаване на житейски проблеми

  • 01 април 2014 14:54

  • 1366
  • 0
Учениците ни на дъното в класация по решаване на житейски проблеми
© Булфото

Българските ученици са на предпоследно място сред 44 държави според начина, по който решават задачи, свързани с реални проблеми от действителността. Резултатите от изследването бяха представени от министъра на образованието Анелия КлисароваАнелия Клисарова Проф. д-р Анелия Клисарова  е родена на 13 декември1961 г. във Варна. Завършва медицина във Варна.

Международното изследване PISA се провежда на всеки три години сред 15-годишните ученици. Тази година за първи път задачите са мултидисциплинарни и проверяват реални житейски умения. Според обявените днес резултати страната ни заема незавидното 43 място.

За първи път се прави такова проучване при 15-годишните ученици какви умения имат за решаване на проблем. Няма нужда от специализирани познания, но явно има нужда от житейски опит, каза министър Анелия КлисароваАнелия Клисарова Проф. д-р Анелия Клисарова  е родена на 13 декември1961 г. във Варна. Завършва медицина във Варна.

Същността на проучването е свързано с възможността на образователната система да създаде реални житейски умения, допълни министърът и уточни, че парадоксално добрите резултати в отделни дисциплини на българските ученици не съвпадат с тяхната житейска подготвеност. Явно нашите ученици не са подготвени за решаване на проблеми. Тези знания, които получават в училище да ги прилагат в живота, коментира Клисарова .

За да се реши проблемът, възможно е да бъдат изготвени специални учебни помагала, които да подготвят учениците за реалния живот. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1366 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини