Висшето за лекари и учители без пари

  • 27 ноември 2013 06:14

  • 2856
  • 8
Висшето за лекари и учители без пари
©

Висшето за учители и доктори е на път да стане безплатно. Заради кризата за педагози и лекари, която се задава през следващите години, от просветното министерство обмислят от 2014 година да поемат семестриалните такси на бъдещите учители и медици с европари.

За това съобщи вчера зам.-министърът на образованието Иван Кръстев при представяне на резултатите от проекта „Студентски стипендии” по ОП „Развитие на човешките ресурси”. Целта е да се привлекат повече студенти които да учат в приоритетните за страната ни области като педагогика, инженерни науки, физика, информатика и др.

Студентите, изучаващи тези специалности, ще получават и по-големи евростипендии, пише "Монитор".

„Другият вариант е сумата на стипендията да не се промени, а да се увеличи броят им в приоритетните области”, обясни още Иван Кръстев. Той добави, че изпълнението на европроекта „Студентски стипендии” е един от най-успешно изпълняваните у нас. Зам.-министърът съобщи още, че 15 млн. лв. са спестени от програмния период 2012-2014 г. Те ще бъдат пренасочени за учебната 2014-2015 година, през която студентите също ще получават бонуси за успех с европейски пари. До момента са раздадени общо 30 млн. лева за евростипендии.

Друга новост е, че през следващия програмен период се обмисля вариантът учениците от професионалните гимназии също да се радват на бонуси за успех от еврофондовете.

Всеки пети студент в момента получава европейска стипендия, съобщи директорът на дирекция „Висше образование” в просветното ведомство доц. Мария Фъртунова. Размерът на стипендията е 120 лв. на месец и за нея има право да кандидатства всеки студент, който учи редовно и има среден успех от последния семестър, не по-нисък от „добър 4,00”.

Най-често с парите за отличен успех младежите плащат своите семестриални такси, купуват си учебници или лаптопи, обясни още Фъртунова.

„Мои студенти са ми споделяли, че спестяват стипендиите си, за да отидат на езикова ваканция в Малта”, допълни още тя.

Новата кампания за евростипендии започва на 9 декември. Тогава студентите могат да започнат да подават формуляри за кандидатстване за стипендии по успех и за специални стипендии. Специалните награди са в размер на 200 лв. за семестър и за тях се кандидатства с научна разработка.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2856 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2015.03.05 | 14:51

6
Чак сега се сетиха, че тези специалности са приоритет. През последните 4 години най- се котираха бизнес специалностите, както и правото. Физици, инженери нямаме, обаче бизнес администратори имаме. Учители нямаме, обаче юристи (кандидат депутати) с лопата да ги ринеш. Разбра се, че не сме бизнес страна, че децата ни са прости, защото се обучават по методи от соца от скучни лелки.

2015.03.05 | 14:52

8
Последните проучвания в Германия показаха,че учениците от бившето ГДР са много по-добре подготвени от връстниците им в останалата част на страната.Анализ на причините бяха,че учителисе са по-добре обучени и имат опит,защото много от тях са около 50те години.

2014.01.11 | 21:24

2
Да, защото ти се обяснява че икономиката ни е пазарна, което тук го тълкуват по идиотски начин - че не трябва да има никакво планиране, всеки да си прави каквото си иска и накрая конкуренцията щяла да отсее най-доброто. И естествено накрая става пълен хаос.

2014.01.11 | 21:24

3
Бойко е смотан но имаше добра идея ако си завършил за лекар, задължително определено време да работиш в БГ (5 години примерно). Така просто ще се подпомагат инкубатор за лекаро които после ще работят в чужбина.

2015.03.05 | 14:51

7
БЪЛГАРИЯ ЩЕ СЕ ОПРАВИ, КОГАТО ХОРАТА С ДОБРИ ИДЕИ НЕ БЪДАТ СЧИТАНИ ЗА СМОТАНИ, КАКТО Е СЕГА. СЕГА НА ПОЧИТ СА ЛЪЖЦИТЕ, ТАРИКАТИТЕ И МОШЕННИЦИТЕ И ВРЪЗКАРИТЕ.
Идея на

2014.01.11 | 21:24

1
Бойко ???? Свещенно прост си, малчо. Отиди питай мама и тати !
KUR ZA TODOR JIVKOV

2015.03.05 | 14:50

5
ТРЯБВА ДА СЕ РАЗБИЕ МОНОПОЛА НА БЯЛАТА МАФИЯ

2014.01.11 | 21:25

4
освен ти да почнеш да лекуваш, ама като не можеш

Добави коментар

Водещи новини