Нови правила за здравословно хранене на децата

  • 09 септември 2013 14:47

  • 3964
  • 5
Нови правила за здравословно хранене на децата
©

Важни промени за децата в яслите и детските кухни са предвидени в новата Наредба 2 на Министерството на здравеопазването. Най-малките ще си хапват вкусни торти, пасти или реванета само по веднъж в седмицата, ще започват да се хранят здравословно.

Тези нови правила са влезли в сила от началото на месец септември. По подобни регламенти вече е уредено храненето на по-големите деца – тези в детските градини и училищата, съобщи „Стандарт”.

В минимални количества ще присъстват в менюто на малчуганите солта, захарта и мазнините. Всеки ден на трапезата им обаче ще има млечни продукти. По думите на доц. Веселка Дулева, началник отдел „Храни и хранене” към Националния център за обществено здраве и анализи, децата ще консумират пълномаслено мляко над 3%.

Категорично е забранена консумацията на прясно мляко за деца под 1 година, а сиренето и изварата ще трябва да бъдат обезмаслени. В киселото мляко няма да се слага захар, с изключение на случаите, когато в него са поставени овесени ядки.

Относно месните продукти, децата ще ядат месо без сухожилия и тлъстини, а пилешкото ще се приготвя без кожа, допълни доц. Дулева. Няма да се сервират храни, направени от кайма – кюфтета, кебапчета, карначета и други. В менюто на най-малките няма да присъстват и нетрайни колбаси като кренвирши, наденици, шунка, салами, филета.

Ежедневно децата ще трябва да ядат плодове. Те ще са под формата на салата или цели, но винаги в прясно състояние, а не консервирани. Веднъж седмично задължително в менюто на малчуганите ще присъства и рибата.

Относно напитките, децата ще трябва да имат осигурен постоянен достъп до вода. Но освен нея, най-малките ще могат да пият още чай, айрян, боза, плодови млека, като айрянът ще трябва да е приготвен само от кисело мляко и вода, без сол.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3964 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2013.09.13 | 20:20

5
Махнете още белия ориз и картофите!!!

2013.09.09 | 18:21

1
защо да махат картофите?

2013.09.13 | 20:20

4
Ей, няма да престанат с простотиите. Сега ще започнат да си скубят косите в детските градини и домовете за деца.

2013.09.13 | 20:20

3
Няма истинска храна в БГ вече.Всичко е менте в магазина.Само по селата,който си гледа градина и си пази семената от едно време,яде истинска храна.Същото е с животните.Като се храни с ГМО и месото не става за нищо.

2013.09.10 | 10:26

2
а бозата как ще е приготвена - тази, която се продава е пълна с Е-та - всякакви номера

Добави коментар

Водещи новини