Оставяш детето само вкъщи? 3000 лв. глоба!

  • 01 август 2011 07:30

  • 8206
  • 8
Оставяш детето само вкъщи? 3000 лв. глоба!
©

Децата до 8 години вече няма да могат да играят навън без родител, нито да стоят сами вкъщи, дори това да не е опасно за тях, тъй като според проекта за закон за детето до тази възраст родителите ще трябва задължително да им осигуряват надзор. Документът вече се обсъжда в министерствата и неправителствени организации, пише в. "Сега".

Ако социалните служби получат сигнал, че малчуган под 8 г. е сам навън или вкъщи, родителите може да отнесат глоба между 1000 и 3000 лв. За повторно нарушение санкцията скача до 5000 лв.

В момента законът за закрила на детето предвижда да не се оставя без надзор и достатъчна грижа дете до 12 г., но само ако създава опасност за неговото физическо, психическо и нравствено развитие. Този текст се запазва и в новия проект. За това нарушение се запазва глобата от 500 до 2000 лв. за първо нарушение, а при повторно също ще бъде до 5000 лв.

В проекта за закона за детето се предвижда да се иска и писмен документ от родителя, ако не той, а друг пълнолетен придружава детето му на обществени места.

Дава се и по-голяма възможност за разкриване на биологичните родители на осиновените деца. Вече всеки осиновен или изоставен, щом навърши 18 години, ще има право на достъп до информацията от досието си, с което навремето е бил вписан в регистрите за изоставени, и до данни, разкриващи неговата идентичност. Дали да бъде разрешен този достъп ще решава съдът, след като при закрити врати бъдат изслушани биологичните родители или роднини. Проектът също така предвижда в декларацията за даване на детето за осиновяване родителят да декларира дали е съгласен тайната му да бъде разкрита след навършване на пълнолетие на детето.

Досега осиновените можеха да искат информация за произхода си, когато навършат 16 години, отново чрез съда, но само ако важни обстоятелства налагат това. Но не е конкретизирано кои са те. Според съдебната практика за такива се приемат само здравословни проблеми, за лечението на които е важно да се знае семейната история.

Ако се наложи съдът да се произнася за родителските права, той ще определя на кого от тях ги предоставя, включително и за правото родителят да извежда детето в чужбина и да променя местоживеенето му. Досега това се решаваше в отделни съдебни дела. Целта е да се защитят интересите на непълнолетните, които не могат да отидат в чужбина заради неразбирателството на родителите си.

Последвайте канала на

Novini.bg
8206 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
atlantis

2011.08.04 | 14:43

6
Мнооого бързо и лесничко ги измисляте поредните безумни закони...???!! Искате да събирате само глоби, откъде що ви падне... Но изобщо замисляте ли се какво следва от простотиите ви... Българските родители с мизерните си заплати са твърде ангажирани за изкарването на парчето хляб, така че децата вече ще бъдат лишавани от игри, а ще се наложи да ходят на работа с родителите, ще ги водят по бюрократичните ви инстанции,по пазаруване и т.н. така ще им минава вече детството. А за разрешаването на достъпа на осиновените до досиетата...-ще следват поредица от драми и трагедии... насила ще вкарвате човешки съдби в грозни латино-сериали... А най-гнусното е, че ще се съобразявате и изслушвате биологичните "родители", случайно да не им се развали на тях комфорта...:)))))))) ЕЕЕЕ, ще стане вместо да закривате домовете за сираци, да построите още доста такива...защото някой и да иска да осинови, вече много ще се замисли дали насила да си вкарва живота в бъдещи драми и екшъни, да се травмира на стари години и съжалява че е отгледал,грижил се е и възпитал дете... Явно изобщо и най-малка идея си нямате какво инвестират ежедневно осиновителите докато детето стане на 18г.- в психически, физически, емоционален и материален аспект...??? Единственото което правите е да подстрекавате И ОБЪРКВАТЕ ТОТАЛНО ЧОВЕШКИ СЪДБИ!!! Продължавайте да толерирате изоставящите биологични фекалии и пълнете домовете за сираци. ДЕГРАДАЦИЯТА ВИ Е ТОТАЛНА!!! БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ!!!
?

2011.08.16 | 19:58

8
Евала за това, което си написал!
Gunray

2011.08.01 | 23:45

5
Значи докато стоя при детето си постоянно, някой ще ми идва на гости да ми дава пари така ли? Е, ако е така с удоволствие. То кой не иска така хаха, пролема е че такива са времената, че всеки един родител трябва да работи като роб, за да плати училището и нуждите на детето си. Това разбира се не става, ако стоя при него да го наглеждам. А ако някой има желание да ми наеме бавачка и да и плаща - значи няма проблем. Щото аз пари за бавачки нямам. Що се отнася до ясли и градини, то през това всяко дете минава, говорим за след това, когато стане малко по-голямо детето, но и не достатъчно голямо че да остава само. Според мен няма да го бъде този закон или глобените ще са много. Там е работата, че няма да има какво да им вземете. Обществото обедня тотално.
Vess

2011.08.11 | 00:00

7
Във Франция ти изпращат напълно безплатно бавачка за детето, докато си на работа... Тук те глобяват затова, че се опитваш да осигуриш нормален живот за децата си и се скъсваш от работа.
Vess

2011.08.01 | 23:45

3
Във Франция ти изпращат напълно безплатно бавачка за детето, докато си на работа... Тук те глобяват затова, че се опитваш да осигуриш нормален живот за децата си и се скъсваш от работа.
byntar

2011.08.01 | 23:45

4
samo se chydqt kak da vzemat parite na obshtestvoto veche .. nqmam dumi :X
1234

2011.08.01 | 23:44

2
Защо в тази тъпа държава не се занимават "умните" глави с нещо нормално,а винаги измислят простотии?Ако този,който го предлага има пари за бавачки нека да не дава акъл за останалите,които нямат.
КАНАДЕЦА

2011.08.01 | 14:39

1
Ромите по колко ще ги глобяват?Засега това е неприложимо в България.

Добави коментар

Водещи новини