Деца се друсат, за да изкарат по - високи оценки

  • 15 юни 2013 06:46

  • 4029
  • 3
Деца се друсат, за да изкарат по - високи оценки
©

Български гимназисти вземат наркотици, за да изкарат по-високи оценки в училище.

7,2 на сто от учениците са на мнение, че дрогата им помага за по-добро запаметяване на учебния материал. Това сочат данни от проучване на национална кампания срещу наркотиците No drugs, която се осъществява с подкрепата на министерството на образованието, информира "Монитор".

„Болшинството от учениците, отговорили утвърдително на този въпрос, са от столични гимназии. Наистина има тийнейджъри, които употребяват наркотични вещества с идеята, че те ще им стимулират паметта”, разказа психологът Елена Тачева, която лекува наркозависими. Тя допълни, че учениците подценяват вредата от марихуана и че всички наркомани са започнали именно с пушене на джоинт.

В резултат на това всеки втори гимназист е употребявал трева, а всеки четвърти я смята за безобидна, сочат още данни от изследването.

Тревожно е, че 15% от анкетираните ученици смятат, че продаването на дрога трябва да се разреши официално 7,4 на сто от всички анкетирани признават, че биха употребили наркотик, ако им го предложи приятел, а само 3,2 на сто от запитаните предпочитат да посещават заведения, където се предлага дрога.

Притеснително е и че все повече пада възрастта, в която ученици минават на твърди наркотици. „Има случаи на 8-9-годишни деца, които минават на хероин. Обикновено те са ученици от проблемни семейства, наркодилърите ги откриват и ги примамват, след което правят от тях пласьори, разказа още Елена Тачева. Подобна е историята на бившия наркозависим Методи от Перник, който опитал дрогата на 9 години.

„15 години съм употребявал наркотици. Пробвах като малък, започнах с трева, пробвал съм и хероин, но основно бях на амфетамини”, това разказа самият Методи вчера пред учениците от Втора английска гимназия.

Той допълни, че в тийнейджърските си години станал и пласьор и така изкарвал парите, с които си купувал дрога. Заедно с Методи бяха поканени още петима бивши наркомани, които са решили да се лекуват и в момента се опитват да водят нормален живот.

Повечето от тях работят, а на един от тях скоро му предстои да стане татко. Те разказаха личните си истории и отговаряха на въпросите на гимназистите от Втора английска гимназия.

Идеята за организиране на кампанията срещу наркотиците е на Мис България 2012 Габриела Василева.

Последвайте канала на

Десислава Станева
4029 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
borkos

2013.09.04 | 14:09

3
За гимназиите не знам дали се друсат или не,по мое време преди 5-6 години основно се пушеше мара и бири в голямото м/у часие.Но за ВУЗ имам доста познати по време на сесия( и преди и след ) пердашат здраво амфетамините ,и уж им помагал.Мен щеше да ме е срам ,че си взимам изпитите ,а те се убеждават ,че им помагал в пъти повече от колкото на трезва глава.Всеки един студент по химия или невробиология ще ви каже ,че това са абсолютни глупости и с течение на времето просто въпросното научено избледнява.Не че съм някакъв светец и аз се правя на прасе от време на време,но знам кога ,защо и с какво!

2013.09.04 | 14:09

2
Като няма държава няма и български народ, вече съм сигурен че ще ни пишат в учебниците по история като първия самоунищожен вид да ни е честито!

2013.09.04 | 14:09

1
Долу наркотиците.Те унищожиха света.По добре 2-3 бири с приятели отколкото друсани мърши.Не съм взимал наркотици и не съм си и помислял да взема като гледам в какви парцали ви превръщат.Свидетел съм на няколко смъртни случая на приятели на по малките ми братя.Деца които спортуваха не пиеха загинаха от дрогата.Като мърши ги намираха между етажите и мазетата.НЕ НА ДРОГАТА.Защото следващите може да сте ВИЕ.

Добави коментар

Водещи новини