И учениците с искания към властта

  • 10 май 2013 06:07

  • 834
  • 1
И учениците с искания към властта
©

Учениците да могат да участват с реални гласове при избора на директора, а стипендията им да скочи до 15% от минималната работна заплата. Това са част от исканията на Националния ученически съюз, които младежите ще заявят пред просветното министерство в следващите седмици.

"Друго наше искане е да се легализира оценяването от втори преподавател по даден предмет, за да има по-голяма обективност в оценката, както и въвеждане на предмета Гражданско образование в училище", каза председателят на Съюза на учениците Адриан Кирилов. Той обясни, че гимназистите искат от преподавателите и директорите да зачитат повече тяхната позиция относно управлението на училищата. Гимназистите се оплакаха и от ограничаване на изразяване на свободната им гражданска позиция. Така например учениците, които защитили уволненият „харлем шейк” учител от пловдивската гимназия, били привикани на разпит в директорската стая заради това, че организирали протест в подкрепа на преподавателя си. Гимназист от 133-то СОУ пък бил "заплашен" с изпитване до дупка, ако не промени мелодията на училищния съвет, която не се харесвал на определена учителка от школото, пише в. "Монитор".

"Има голям проблем и с инфраструктурата на училищата - салоните за танци се използват за физкултурни игрища", алармира още председателят на ученическия съюз. Той каза, че нарастващата агресия сред учениците е друг основен проблем в образованието, на който гимназистите искат да намерят решение. Засега организацията им си сътрудничи с КНСБ и със Синдиката на българските учители. Амбицията им е да постигнат по-голям диалог с властта относно решаване на важни за тях проблеми.

Затова до две седмици ще бъде пуснат ученически сайт, наподобяващ социална мрежа. Идеята му е в него да членуват и министърът на образованието, министър-председателят, както и други важни личности, които имат отношение към училищния живот. "Целта е този сайт да дава възможност на даден ученик да говори чрез видеовръзка с Марин РайковМарин Райков Марин Райков е министър-председател и министър на външните работи на България от 12 март до 29 май например", обясни още Адриан Кирилов.

Последвайте канала на

834 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.05.15 | 21:13

1
Браво. Младите пора трябва да бъдат чути.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини