Янка Такева: В 97 училища брутната заплата е 500 лева

  • 22 април 2013 13:28

  • 2859
  • 0
Янка Такева: В 97 училища брутната заплата е 500 лева
©

Сега в 97 училища в страната средната брутна работна на учителите и на училищните директори е около 500 лева, като това са учебни заведения в периферията на страната. Това каза пред журналисти председателят на Синдиката на българските учители /СБУ/ при КНСБ Янка Такева на конференцията "Идентифициране на социални и икономически последици от въвеждането на системата на делегираните бюджети за учителите".

По думите й "29 учебни заведения "стоят" на 450 лева работна заплата за учителите и с минимална заплата за непедагогическия персонал". Това са училища, които имат от 20 до 120 ученици, но тези учебни заведения не могат да бъдат закривани и те трябва да
станат защитени училища, заяви Такева. Тя съобщи, че сега защитените училища в страната са 94, а СБУ предлага на служебното правителство да приеме постановление, чрез което защитените училища да станат 130. Това е необходимо, защото в тези училища трябва да се осигури образованието, предимно на ромски деца, посочи Янка Такева. Тя коментира, че в образованието има един голям проблем и той е свързан с обхвата на децата от ромски произход, както и със задържането им в училище.

Според данни от НОИ от преди седмица, средната брутна работна заплата в страната на учителите и на училищните директори е 719 лева, а за непедагогическия персонал е 485 лева, съобщи лидерът на СБУ. По думите на Такева тези заплати са с 0,95 процента по-ниски от средната брутна работна заплата за страната. Подобен факт не трябва да има, защото винаги заплатите в образованието са били с 10 процента по-високи от средната брутна работна заплата за страната, заяви Такева. Тя съобщи, че в София средната брутна работна заплата в образованието е най-висока, защото Столичната община дофинансира училищата и детските градини, особено на маломерните паралелкив тях.

От 1 януари т.г. в 86 на сто от училищата в страната увеличението на учителските заплати е с 8 и с над 8 процента, а в посочените 29 училища няма никакви средства за увеличение на заплатите, каза Такева. Тя отбеляза, че в други 97 училища в страната увеличението на заплатите е средно с 4 процента и те трябва да се дофинансират.

Недофинасирани са училищата в малките населени места - много зле е положението в Шуменско, Разградско и в Кърджалийско, както в Пазарджишка и в Благоевградска област, коментира лидерът на СБУ. Такева заяви, че синдикатът настоява за увеличение на единните разходни стандарти за издръжка на ученик за 2014 г. с 18 процента. По думите й "тези средства не са много и могат да дойдат от републиканския бюджет".

Янка Такева заяви, че делегираните бюджети трябва да останат в училищата, но правомощията на директорите трябва да бъдат обвързани с колективното решение на педагогическите съвети.

Едноличното решение - как и по какъв начин, директорите да разпределят парите, е пагубно за психоклимата в училищата, коментира лидерът на СБУ.

Последвайте канала на

2859 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини