Новият просветен министър замесен в проект с научния фонд

  • 19 февруари 2013 06:30

  • 850
  • 0
Новият просветен министър замесен в проект с научния фонд
©

Новият просветен министър Стефан Воденичаров е имал проблеми с фонд "Научни изследвания". Според доклад на Агенция "Държавна финансова инспекция", свързан с проверка във фонда през 2008 година, ръководеният от него Институт по металознание не е възстановил на държавата 108 750 лв., взети по договор номер ДО02-311 за научен проект.

Според информация на Offnews 83 750 от сумата отишли за възнаграждения на екипа, ръководен от акад. Воденичаров, а останалите 25 000 - от Академията на МВР, с която е сключен договор. Нямало обаче доказателства, че парите са изразходвани за изпълнение на проекта. Целият проект е бил за 450 000 лева. Той е класиран едва с 61,25 точки при праг 83, твърди Оffnews.

От просветното министерство разпространиха опровержение, в което посочват, че нарушаването на изискванията е дело на длъжностните лица във фонда и Стефан Воденичаров не е отговорен за тях. "Ако е имало административни нарушения, извършени от длъжностните лица, допуснали неправомерно предоставяне на финансови средства, то те не могат и не бива да стават повод за морални и финансови тежести спрямо Института по металознание. Именно затова не съществуват правни основания за финансови претенции от страна на фонда към института", коментираха от МОМН. Колкото до класирането с по-малък брой точки, от министерството посочват, че въпросът би трябвало да се зададе на оценителната комисия. "Трябва обаче да бъде отбелязан фактът, че на основата на резултатите от този проект Институтът по металознание спечели най-големия проект в Европейската комисия в областта на борбата срещу тероризма", казаха още от МОМН.

Последвайте канала на

Novini.bg
850 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини