Учени вече искат оставката на Стефан Воденичаров

  • 12 февруари 2013 07:39

  • 853
  • 1
Учени вече искат оставката на Стефан Воденичаров
©

Учени ще поискат оставката на новия просветен министър акад. Стефан Воденичаров утре, точно седмица след избирането му на поста. Това заяви за "Стандарт" гл. ас. Виктор Атанасов, лидер на досегашните протести срещу злоупотребите във фонд "Научни изследвания". Те ще излязат на протест пред министерски съвет.

"Искаме Воденичаров да бъде освободен, защото не решава проблема, а само бетонира корупцията във фонда", заяви Атанасов. "Академикът нито отмени конкурсната сесия, при която неправомерно бяха раздадени пари, нито уволни Рангел Гюров и Христо Петров от управата на фонда", каза Атанасов.

"Освен това според доклад на АДФИ самият Институт по металознание, чийто шеф беше акад. Воденичаров, дължи над 100 000 лева на фонда от предишен конкурс", допълни Атанасов. Учените са и против кандидатурата за нов шеф на научния фонд. Ректорите предложиха това да бъде бившият им колега от ХТМУ проф. Борис Стефанов, но според учените самият той е печелил проект за близо милион със скрити рецензии.

Междувременно просветният министър обяви, че днес ще се срещне с учените, включително и протестиращите, за да им разясни стъпките, които е направил в научния фонд. На срещата е поканен и премиерът. "Браво!" бе единствената реакция на академика на съобщението, че ще му искат оставката.

В същото време БАН отзова своите хора в ръководството на фонда.

Последвайте канала на

Novini.bg
853 1

Коментари 1

Добави коментар
1

2013.02.13 | 18:12

1
А бе този не е ли дърт.Къде е младото поколение господа управлява6ти.

Добави коментар

Водещи новини