Учени от СУ искат оставката на новия министър на образованието

  • 11 февруари 2013 19:19

  • 880
  • 0
Учени от СУ искат оставката на новия министър на образованието
©

Учени от Софийския университет готвят протест с искане за оставката на новия министър на образованието академик Стефан Воденичаров и срещу предложения за председател на Фонд "Научни изследвания" - доцент Борис Стефанов. По думите на учените и двамата имат задължения по стари проекти към Фонда.

"Причината за това са действията на новия министър Стефан Воденичаров, който вместо да разреши проблема с Фонд "Научни изследвания" бетонира положението в него. Новият управител, назначен от господин Воденичаров, се оказа човек със съмнителна репутация, която го уличава в усвояване на проекти за над милион лева по нечестен начин. Самият Воденичаров говори за реформа във фонд "Научни изследвания", при положение че в доклад на Агенцията по държавна финансова инспекция (АДФИ) е установила задължения в рамките на 110 хиляди лева, които Воденичаров трябва да възстанови на Фонд "Научни изследвания", заяви Виктор Атанасов за новия протест пред образователното министерство.

Той каза още, че отново са информирали съветник Ан Глоувър от Европейската комисия за действията на новия министър на образованието. Учените искат връщането на парите от миналия конкурс. "Искаме Рангел Гюров и Христо Петров да изчезнат от Фонда. Те в момента унищожават документи, прикриват следи. Това ще бъде министърът, който е освиркан за най-кратко време. Той не можа да изкара и една седмица на поста, преди да бъде освиркан", допълни Атанасов.

Общото събрание на Българската академия на науките поиска представителите на Академията да напуснат незабавно Изпълнителния съвет на Фонд "Научни изследвания". Призив за оттегляне е направен и към всички висши учебни заведения.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
880 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини