Българи снабдявали с фалшиви паспорти терористи от "Джамаат Шариат"

  • 24 септември 2012 06:22

  • 711
  • 0
Българи снабдявали с фалшиви паспорти терористи от "Джамаат Шариат"
©

Българско семейство е снабдявало терористичната групировка "Джамаат Шариат", отговорна за атентатите в московското метро през 2010 г., с фалшиви български документи за самоличност.

Ибрям Ибрямов и бившата му съпруга Мариела Рамадани бяха арестувани в началото на май, а преди дни срещу тях бяха повдигнати обвинения за доставянето на фалшивите документи, пише "Монитор".


„Искам да отида в Прага и да го попитам в очите истина ли е, че е помагал на терористи“, каза пред „Монитор“ възрастният мъж. Ферад Куция, както го наричат в селото заради болния му от детинство крак, не може да повярва, че най-скромното от седемте му деца е тръгнало по лош път и се е замесило с терористи. Ибрям е от първия му брак с туркинята Фатме.

Родил се пред 1966 г., но когато бил на годинка и половина родителите му се развели. Съдът постановил брат му и сестра му, които са по-големи от него с няколко години, да останат при баща си в Сваленик, а той като най-малък да живее с майка си. Не след дълго двамата му родители създали нови семейства.

Докато бил малък, Ибрям често идвал на гости в Сваленик. Помагал на новото семейство на баща си, което се препитавало с отглеждане на животни, и вършел най-малко щуротии от всичките деца. „Стоеше си повече вкъщи, включваше се във всякаква работа, дори заедно с мене е лепил тапети, докато другите играеха навън”, казва Микерем. И тя недоумява как Ибрям е тръгнал по лошия път.

След като завършил основно образование в Разградско, Ибрям не продължил да учи. Поотраснал и вече все по-рядко навестявал бащиния си дом в Сваленик. От други хора Ферад подочул, че е заминал да работи в чужбина.

„Обаждаше се по телефона от време на време, но не споделяше с какво точно се занимава. Преди около 15-16 години дойде вкъщи заедно с Мариела и едно 2-3-годишно момиченце. Тогава ми каза, че се е оженил и че детенцето е моя внучка, която се казва Фана. Така я наричали галено”, спомня си Ферад.

Възрастният човек не знае много за семейството на сина си и навързва събитията по откъслечни спомени. Според него Ибрям и Мариела са се срещнали в Чехия. Твърдели, че изкарват прехраната си, като въртят заведение в Прага. Преди 7-8 години си купили къща в Сваленик и отсядали в нея през летните си отпуски. Направили много подобрения в новия си дом, а двора напълнили с употребявани коли и автомобилни части, които после препродавали.

Когато през май м.г. му казали, че Ибрям и Мариела са арестувани с обвинение, че са помагали на терористи, Ферад се разболял. Изгубил съня си, получил сърдечна криза и един месец не станал от леглото. В съзнанието му се въртяла все думата „тероризъм”.

Последвайте канала на

Десислава Станева
711 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини