Заловиха началник на Общинска служба „Земеделие“ с подкуп в Ловешко

  • 30 август 2024 10:51

  • 491
  • 0
Заловиха началник на Общинска служба „Земеделие“ с подкуп в Ловешко
© Novini.bg/ Canva

Окръжна прокуратура-Ловеч води разследването по досъдебно производство за корупционно престъпление – подкуп, образувано в края на месец юли 2024 г.

В хода на досъдебното производство, служители на ГДБОП са задържали длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, в момент за вземане на подкуп в размер на четири цифрена сума. Това бе съобщено на брифинг, с участието на Валентин Вълков, окръжен прокурор на Окръжна прокуратура- Ловеч, Боян Раев, зам- директор на ГД „Борба с организираната престъпност“ и Димитър Китанов, началник отдел „Корупция и измами“ в ГДБОП.

По досъдебното производство в качеството на обвиняем е привлечено длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, като същото е задържано за срок до 72 часа, до довеждането му пред съда за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“. 

Заловиха началник на Общинска служба „Земеделие“ с подкуп в Ловешко

Окръжният прокурор Вълков поясни, че се касае се за действия от страна на длъжностно лице - началник на Общинска служба "Земеделие" в една от общините в област Ловеч. То е задържано при получването на поредна сума пари от едно от лицата, на които е изготвял неправомерно писмени документи. Писмените документи са относно преразпределяне на земеделски земи, които крупни земеделски производители обработват на територията на тази община, както през тази година, така и през изминалите години. Тези документи са т.нар. споразумения, които всяка година през втората половина на август и началото на септември, се изготвят между производителите и касаят преразпределение на обработваеми и необработваеми /бели петна/ земеделските площи. На базата на тези документи земеделските производители кандидатстват и получават европейски субсидии.

Длъжностното лице, в нарушение със служебните си задължения, е съставяло тези документи след разговори със земеделските производители и след това по сума определена от него, която трябва да получи в определен ден и час, то е предоставяло документите.

С постановление на наблюдаващ прокурор от Окръжна прокуратура – Ловеч, на 29.08.2024 г. лицето е привлечено в качеството на обвиняем за престъпление по чл. 302, вр чл. 301 от НК, за което законът предвижда "лишаване от свобода" от 3 до 10 години. Обвиняемият е задържан за срок до 72 часа, като прокуратурата е внесла в съда искане за вземането на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо него.

Действията по разследването продължават под наблюдението на ОП-Ловеч, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Велико Търново. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
491 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини