Милен Иванов за взрива в складовете за фойерверки: Възможно е някой да е неглижирал правилата за безопасност

  • 26 юли 2024 09:04

  • 1269
  • 1
Милен Иванов за взрива в складовете за фойерверки: Възможно е някой да е неглижирал правилата за безопасност
© Нова тв

Има различни версии, но да се правят предположения към момента е рисковано. Сред тях са кълбовидна мълния, попаднала в склада, човешки фактор, престъпна небрежност или умишлено деяние. Държавата би трябвало да знае какво има в него, фирмата е задължена да го декларира. Това каза в ефира на ''Здравей, България" експертът по сигурност Милен Иванов.

Според него от такива инциденти остават достатъчно следи, за да се направи експертиза.

"Терминът два тона тротилов еквивалент звучи страшно, но така би било само ако всичкият експлоадира едновременно. Взривните материали в склада не са бързогорящи. Черният или още наричан димен барут - това е основната суровина за производство на фойерверките. Той гори бавно, може да възпроизведе силен взрив само в затворено пространство. Ако и другия склад в района бъде засегнат, ще има сериозен взрив. Няма какво друго да се направи, освен да се чака и да се надяваме да няма нови експлозии", заяви той.

Бойко Найденов, бивш шеф на НСлС: Огънят унищожава почти всичко, но винаги остават следи

По думите му законът не прави разлика между боеприпаси, взривни вещества и пиротехника - има определени правила на съхранение и работа.

"Абсолютно възможно е някой да е неглижирал правилата за безопасност. При такива бедствия първо се изолира района от външната граница, за да не станат домовете жертви на мародери. Съобщение "евакуирайте се'' не стига, трябва да има организация", поясни Иванов.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1269 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.07.26 | 09:12

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини