Митничари хванаха 135 640 къса цигари в микробуси на българо-румънската граница

  • 07 юни 2024 13:29

  • 572
  • 1
Митничари хванаха 135 640 къса цигари в микробуси на българо-румънската граница
© Агенция Митници

Митническите служители установиха опит за нелегален превоз на общо 135 640 къса (6782 кутии) с български акцизен бандерол при проверки на два пътнически микробуса в района на ГКПП Дунав мост-Русе и ГКПП Дунав мост-Видин.

На 05.06.2024 г. около 13:00 ч. в района на ГКПП „Дунав мост“- Русе съвместен екип от служители на Агенция „Митници“ и Гранична полиция спира за проверка пътнически микробус. Превозното средство с водач с молдовско гражданство пътува от България за Румъния. Автомобилът е насочен за проверка с мобилна рентгенова система, при която е отбелязана зона с необичайна плътност в областта на тавана.

Последвалата щателна митническа проверка установява двоен таван, разделен на шест отсека, достъпът до които се осъществява след премахване на шкаф от плоскости в задната част на превозното средство и откриване на три метални капака.

Откритите допълнително изградени кухини отговарят на дефиницията за „тайник“ в Закона за митниците. В тях митническите инспектори откриват укрити 92 640 къса (4632 кутии) цигари от известна марка с български акцизен бандерол, които са иззети. На водача на превозното средство са съставени два акта за установяване на административно нарушение - за акцизните стоки и изградения тайник. 

Ден по-рано митническите служители проверяват отново пътнически микробус, но в района на ГКПП Дунав мост – Видин. Автомобилът пътува за Германия и пренася акцизни стоки в рамките на допустимите от закона количества, а именно по четири стека цигари на човек с български акцизен бандерол.

При извършената щателна проверка в митническия терминал се оказва, че в багажника на микробуса са поставени три туристически сака с общо 43 000 къса (2150 кутии) цигари с валиден български акцизен бандерол. За установеното нарушение на водача на превозното средство е съставен акт, а акцизните стоки са задържани.

Иззеха 20 000 къса цигари в Белоградчик

Установените количества акцизни стоки  са в рамките на съвместната операция срещу контрабандата на Агенция „Митници“, ГД „Гранична полиция“, ГД „Борба с организираната престъпност“ и Националната агенция по приходите. 

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
572 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.07 | 18:59

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини